Nordkorea beskriver alliance som Asiens svar på Nato

30. JUN 2024 • 02:57UDLAND

Nordkorea sammenligner samarbejdet mellem Sydkorea, Japan og USA med forsvarsalliancen Nato.

Sydkorea, Japan og USA har sammen udviklet sig til en asiatisk version af forsvarsalliancen Nato.

Sådan lyder det i en udtalelse fra Nordkoreas udenrigsministerium søndag lokal tid.

Udtalelsen kommer, efter at Sydkorea, Japan og USA torsdag udførte en fælles militær øvelse under navnet "Freedom Edge".

Øvelsen blev aftalt i forbindelse med et topmøde i USA sidste år som modsvar til Nordkoreas jævnlige missiløvelser.

Krigsskibe, kampfly og USA's atomdrevne hangarskib "Theodore Roosevelt" deltog i øvelsen, hvis formål var at styrke forsvaret mod missiler, ubåde og luftangreb.

Det nordkoreanske udenrigsministerium udtaler, at man ikke vil ignorere landenes samarbejde, og at man vil reagere på enhver trussel mod den regionale fred med et aggressivt og overvældende modsvar.

Nordkorea beskylder samtidig USA for at have det som mål at inkludere Sydkorea og Japan i Nato, der består af 32 medlemslande fra regionen omkring den nordlige del af Atlanterhavet.

Det er Sydkoreas forsøg på at forsyne Ukraine med våben for at forsvare sig mod Rusland ifølge Nordkorea et eksempel på.

Sydkorea har i kølvandet på Nordkorea og Ruslands nylige aftale om gensidig hjælp i tilfælde af angreb på den ene part sagt, at man vil undersøge muligheden for at levere våben direkte til Ukraine.

Tidligere har USA og Sydkorea anklaget Nordkorea for at levere våben til Rusland til brug i krigen. Det har både Nordkorea og Rusland afvist.

Den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, er søndag vært for et møde i landets regerende parti.

Tidligt om morgenen lokal tid har statslige nordkoreanske nyhedsbureauer meldt om, at der var "vigtige nyheder" på mødet - uden at komme med yderligere detaljer.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU