Høj valgdeltagelse tyder på ønske om forandring i Mongoliet

28. JUN 2024 • 22:11UDLAND

Mongoliets regeringsparti går tilbage ved valg, men har stadig flertal, viser det foreløbige resultat.

Vreden har ulmet blandt vælgerne i den netop overståede valgkamp i Mongoliet.

De er trætte af korrupte politikere og trætte af regeringens håndtering af økonomien.

Det ser ud til at afspejle sig i valgresultatet, der som ventet giver en sejr og et flertal i parlamentet til premierminister Luvsannamsrain Oyun-Erdene og hans regeringsparti, Mongolsk Folkeparti.

Men sejren bliver ifølge de foreløbige valgresultater ikke helt så stor, som meningsmålinger havde spået inden fredagens parlamentsvalg.

Partiet kan ifølge den foreløbige optælling regne med omkring 54 procent af stemmerne - mod et superflertal på 79 procent ved valget i 2020.

Mens opbakningen er faldet markant, ser valgdeltagelsen på 69,3 procent ud til at have været højere, end den plejer at være blandt de stemmeberettigede af de cirka 3,4 millioner indbyggere i det sparsomt befolkede land.

- Den relativt høje valgdeltagelse antyder, at der er et ønske om forandring, siger Julian Dierkes, som er professor ved University of British Columbia i Canada og ekspert i mongolsk politik.

For mens Mongolsk Folkeparti får opbakning fra vælgerne på baggrund af et boom inden for kulmineindustrien, som har ført til tocifret økonomisk vækst og markant bedre levevilkår, er der samtidig en udbredt utilfredshed blandt vælgerne.

De er utilfredse med den udbredte korruption og er overbevist om, at størstedelen af indtjeningen fra kulminerne havner i lommen på en lille elite.

Under Oyun-Erdenes styre er Mongoliet dykket i målinger fra Transparency International, der laver opgørelser over korruption.

Også pressefriheden og retssystemet i landet er forværret under hans ledelse.

Vælgerne er også vrede over de høje leveomkostninger og mangel på muligheder for unge i Mongoliet. De unge udgør næsten to tredjedele af befolkningen.

- Jeg vil have politikerne til at sikre mere udvikling inden for infrastruktur og flere job i industrien til unge mennesker, siger den 36-årige vælger Tsagaantsooj Dulamsuren.

Sent fredag aften dansk tid er stemmerne blevet talt op på maskine. Valgtilforordnede er nu i gang med at optælle dem i hånden som en kontrol.

Det endelige resultat ventes offentliggjort lørdag.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU