Tre "megatrends" tegner børns fremtid mod 2050 i ny rapport

20. NOV 2024 • 04:45UDLAND

Ifølge en ny rapport fra Unicef kommer særligt tre ting til at påvirke verdens børns liv frem mod 2050.

Tre "megatrends" kommer til at udfordre børns liv over hele verden frem mod 2050. Det konkluderer Unicef i sin årlige rapport "State of the Worlds Children" (SOWC 2024), der udkommer onsdag i anledning af Børnenes Dag.

Klimakrisen, teknologisk udvikling og demografiske ændringer udgør de tre såkaldte megatrends, og det kræver en indsats at beskytte børn og unges rettigheder i en verden i forandring, skriver Unicef Danmark i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Susanne Dahl, generalsekretær i Unicef Danmark, mener, at den udfordring skal tages op.

- De beslutninger, vi træffer i dag, vil definere den verden, vores børn og unge overtager. Derfor har vi et ansvar for at forstå og handle på de tendenser, der præger vores samtid.

- Det er vores pligt at tage de udfordringer op, som vil præge børns liv i generationer, siger hun.

Ifølge rapporten er vi på vej ind i en hidtil uset planetarisk krise, hvor næsten halvdelen af klodens børn, hvilket svarer til en milliard børn, bor i lande, som er i høj risiko for klimamæssige og miljømæssige farer.

Det er klimaforandringer, der forårsager, at børn bliver fordrevet fra deres hjem, børns skoler lukker og børn er ekstra sårbare i forhold til den luftforurening.

SOWC 2024 ser også, at der i 2050'erne blandt andet vil være otte gange flere børn, der er i risiko for at opleve ekstreme hedebølger sammenlignet med 2000'erne, hvorfor Unicef anbefaler at investere i klimauddannelse.

- Klimakrisen rammer børn særligt hårdt, fordi de har sværere ved at tilpasse sig de ekstreme forhold, de står overfor. Og kriserne forstærkes af sociale og økonomiske uligheder.

- Et barn, der vokser op uden adgang til sundhed, uddannelse og sikkerhed, vil blive langt hårdere ramt af klimaforandringer end et barn, der har adgang til disse basale goder, lyder fra Unicef Danmark.

Blandt flere mulige scenarier spår rapporten også, at de største børnepopulationer i 2025 vil være i Afrika syd for Sahara og i Sydøstasien, mens den aldrende befolkning i andre dele af verden gør, at andelen af børn i befolkningen er faldende.

Derfor opfordrer Unicef til at investere i børns uddannelse og sikre, at alle børn har lige adgang til sundhed og trygge vilkår.

Samtidig er den teknologiske udvikling med til at øge uligheden i verden. 95 procent af verdens befolkning fra højindkomstlande har adgang til internet, mens det kun gælder for 26 procent i lavindkomstlande.

Derfor bør man også fokusere på digital lighed ifølge rapporten. Digital lighed handler ikke kun om adgangen, men også retten til at kunne navigere sikkert og ansvarligt.

Rapportens fremskrivninger er udarbejdet af Wittgenstein Center for Demography and Global Human Capital.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT