Nyt anlæg ved Esbjerg skal producere klimavenlig brint

28. OKT 2024 • 13:13ERHVERV/POLITIK

Overskydende strøm fra blandt andet vindmøller omdannes til brint på nyt anlæg, som ligger tæt ved Esbjerg.

Energivirksomheden European Energy har mandag indviet et brintanlæg, der kan bringe Danmark et lille skridt nærmere på at udfase fossile brændstoffer i energiforsyningen.

Anlægget, der ligger i Måde uden for Esbjerg, fungerer ved, at vand spaltes til henholdsvis vandt og brint.

Det er en energikrævende proces, som kræver masser af strøm. Strømmen skal blandt andet komme fra vindmøllerne ud for Jyllands vestkyst, som allerede er opstillet eller bliver det i de kommende år.

På den måde kan man udnytte overskydende strøm, der produceres på tidspunkter, hvor strømforbruget ellers er lavt.

Anlægget vil blive udbygget hen ad vejen og vil på sigt få en kapacitet på 12 megawatt. Det vil til den tid kunne producere 1500 tons brint årligt.

Men det er kun begyndelsen, fastslår Emil Vikjær-Andresen, der er ansvarlig for de såkaldte power-to-x-teknologier for European Energy.

- Gennem de mange erfaringer, vi har opnået ved at designe, bygge og idriftsætte anlægget, vil vi kunne forbedre omkostninger og tidsprocessen for fremtidige anlæg, samtidig med at vi forbedrer anlæggenes økonomi, siger han.

Brinten fra anlægget i Måde vil blive sendt til en virksomhed på Esbjerg Havn. Samtidig vil overskudsvarmen fra anlægget blive brugt til at producere fjernvarme.

Sideløbende med brintanlægget i Måde opfører European Energy et anlæg i Kassø ved Aabenraa, hvor strøm fra en nærliggende solcellepark skal omdannes til methanol, der blandt andet vil kunne bruges som brændstof i blandt andet søfart.

Forventningen er, at anlægget ved Kassø allerede inden nytår vil producere den første portion methanol.

European Energy er ikke det eneste selskab, der satser på brint. I Fredericia er virksomheden Everfuel ved at opføre et lignende anlæg, som foreløbig har en kapacitet på 20 megawatt.

Og i Esbjerg har det schweiziske selskab H2 Energy fået tilladelse til at opføre et anlæg på op til én gigawatt.

Her afventer H2 Energy dog, hvad der sker med det bebudede brintrør til Tyskland.

Første del skulle have stået klar i 2028, men er for nylig blevet udskudt til tidligst at være færdig i 2031.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT