Novo-topchef skal forsvare høje medicinpriser i USA

24. SEP 2024 • 06:00UDLAND

Lars Fruergaard Jørgensen er indkaldt til en høring, hvor han skal forklare priserne på Wegovy og Ozempic.

Der bliver formentlig skudt med skarpt, når Novo Nordisks topchef tirsdag eftermiddag møder op til en høring i Senatet i amerikanske Washington D.C.

Lars Fruergaard Jørgensen er indkaldt for at give en forklaring på, hvorfor den amerikanske listepriser på Novos diabetesmedicin Ozempic og vægttabsmidlet Wegovy er meget højere end den tilsvarende listepris i Canada og Europa.

Det er den demokratiske senator Bernie Sanders, der i sin egenskab af formand for senatets komité for sundhed, uddannelse, arbejde og pensioner, står i spidsen for høringen.

Og selv om han ved flere lejligheder har givet udtryk for sin begejstring over Danmark, lægger han ikke fingrene imellem i sin kritik af Novo Nordisks prispolitik.

- Hvis Novo Nordisk ikke stopper sin grådighed og reducerer prisen på disse lægemidler betydeligt, skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at gøre en ende på den, tordnede han i sidste uge.

Umiddelbart virker det da også forkert, at listeprisen for en måneds forbrug af Ozempic lyder på 969 dollar, mens en patient i Canada kan slippe med 155 dollar og tyskerne med bare 59 dollar.

Men Sanders sammenligner pærer med bananer, mener Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker i Sydbank med fokus på medicinalindustrien.

Han peger på, at der er stor forskel på de amerikanere, der er omfatter af en sundhedsforsikring, og dem, der ikke er.

For de omkring 80 procent, der er omfattet, er prisen på Ozempic under 25 dollar per ugentlig dosis.

Samtidig er der mange mellemled, der også tager deres del af kagen, når Novo Nordisk leverer medicin til forsikringsdækkede amerikanere.

Han forventer derfor også, at Lars Fruergaard Jørgensen i sit høringsindlæg vil fremhæve, at der er stor forskel på listeprisen og så den pris, som de fleste amerikanere reelt betaler for deres medicin.

- Og så vil han nok også gøre opmærksom på, at medicinalindustrien har et begrænset vindue til at sælge de her produkter, inden patentet udløber.

- Samtidig investerer man mange milliarder i både forskning og produktion, siger Søren Løntoft Hansen.

Høringen begynder klokken 16 dansk tid og kan følges via livestream på senatets hjemmeside.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT