Libanon er klar til at erstatte Hizbollah-hær med egne styrker

30. SEP 2024 • 14:15UDLAND

Hizbollahs hjemland er klar til at gennemføre en FN-resolution, der erstatter militsen med landets egen hær.

Libanon er klar til at gennemføre en FN-resolution, der har til formål at afslutte den militante bevægelse Hizbollahs væbnede tilstedeværelse syd for Litanifloden som led i en aftale om at stoppe krigen med Israel.

Det siger landets fungerende premierminister, Najib Mikati.

Der er tale om en resolution, der blev brugt under Libanonkrigen i 2006, hvor Hizbollah og Israel også var i konflikt med hinanden.

Resolutionen opfordrer til komplet stop af fjendtlighederne mellem Israel og Hizbollah. Den libanesiske hær og FN's fredsbevarende styrker skal erstatte både den israelske hær, IDF, og væbnede grupper som Hizbollah.

Litanifloden ligger cirka 30 kilometer fra Libanons sydlige grænse mod Israel.

Premierminister Najib Mikati og formanden for Libanons parlament, Nabih Berri, er blevet enige om, at valget af en ny præsident først vil ske, når der er indgået en våbenhvile mellem de to parter.

Landet har ikke haft en præsident i knap to år.

Konflikten mellem Israel og Hizbollah er intensiveret de seneste to uger, efter at Hizbollah-agenters kommunikationsapparater eksploderede på tværs af Libanon den 17. og 18. oktober.

Ingen er endnu stået ved detoneringerne, men flere lande har indledt undersøgelser.

Fredag blev Hizbollahs generalsekretær, Hassan Nasrallah, dræbt i et luftangreb, mens han og flere andre højtstående Hizbollah-medlemmer holdt et møde i en bunker under jorden.

I det seneste israelske angreb blev 45 personer dræbt i et luftangreb mod den sydlibanesiske landsby Ain el-Delb søndag aften.

Det oplyser Libanons sundhedsministerium.

Adskillige af verdens lande har opfordret til våbenhvile i konflikten, der de seneste to uger har kostet 1000 libanesere livet og såret 6000.

Mange civile er ramt i angrebene - det er uklart hvor mange.

/ritzau/Reuters/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

30. SEP 2024 • 14:55ERHVERV/POLITIK
Tænketanken Cevea lukker
FÅ ABONNEMENT