Ny premierminister får aktierne til at falde tungt i Japan

30. SEP 2024 • 09:24UDLAND

Det japanske aktiemarked reagerer kraftigt på udpegningen af Shigeru Ishiba som ny premierminister.

De japanske aktier har fået klø natten til mandag dansk tid, hvor det ledende Nikkei 225-indeks er faldet med 4,9 procent.

Årsagen skal formentlig findes i fredagens udnævnelse af Shigeru Ishiba som premierminister.

Ishiba er ny leder af regeringspartiet Liberaldemokraterne, og han har tidligere talt for at normalisere den japanske rente fra det lave niveau, det længe har haft.

Og den mulige udsigt til højere renter har altså tilsyneladende fået investorerne til at revurdere deres aktieportefølje.

- Ishiba har støttet den japanske centralbanks hensigt om at normalisere pengepolitikken, selv om han lader det være usikkert med hensyn til tempo og timing, siger Jun Takazawa, der er økonom hos den britiske bank HSBC, til Reuters ifølge MarketWire.

Shigeru Ishiba afløser Fumio Kishida, der trådte tilbage som følge af en række skandaler med Liberaldemokraterne i centrum.

Det er blandt andet kommet frem, at partiet har haft forbindelser til den nyreligiøse Moon-bevægelse, ligesom nogle af partiets fraktioner har undladt at indberette store pengedonationer til myndighederne.

Den japanske rente har traditionelt ligget meget lavere end i andre lande og var i perioden fra 2016 og frem til i år negativ.

Siden da har centralbanken dog hævet renten to gange til det nuværende niveau på 0,25 procent.

I Kina er situationen den omvendte af Japan. Her stiger aktierne med tilsvarende kraft som en reaktion på den vækstpakke, der blev fremlagt i sidste uge.

Her har regeringen besluttet at sænke renterne på blandt andet boliglån i et forsøg på at stimulere den vækst, der har vist faldende tendens de senere år.

Shanghai Composite-indekset stiger mandag med 7,4 procent.

/ritzau/MarketWire

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT