Georgia skrotter stram abortlov

30. SEP 2024 • 21:53UDLAND

En dommer i den amerikanske delstat Georgia ophæver loven om forbud mod abort efter graviditetens sjette uge.

En dommer i højesteretten i den amerikanske delstat Georgia har ophævet delstatens lov, der forbyder abort efter graviditetens uge seks.

Avisen Atlanta Journal-Constitution skriver, at dommeren mandag har afgjort, at loven skal tilbageføres til den gældende abortlov frem til 2019.

Denne lov tillader abort op til graviditetens uge 22.

Netavisen Georgia News citerer avisen for at skrive, at det er højesteretsdommeren Robert McBurney, der har ophævet loven om sjette uge, der blev indført i 2022.

Dommeren siger, at en gennemgang af domstolenes tolkning af begrebet "frihed" demonstrerer, at i Georgia betyder frihed også en kvindes ret til kontrol over sin egen krop og til beskyttelse.

Det gælder kvindens ret til at beslutte, hvad der skal gøres med kroppen, og det indebærer, at staten ikke skal blande sig i hendes valg.

- Denne magt er imidlertid ikke ubegrænset, siger dommeren videre.

- Når et foster, der vokser i en kvinde, når tidspunktet for levedygtighed, når samfundet er i stand til at passe på og tage ansvar for et separat liv, så - og først da - må samfundet gribe ind.

Den amerikanske højesteret i USA's forbundshovedstad Washington D.C. afgjorde i juni 2022, at det ikke længere er en føderal ret for amerikanske kvinder at have ret til abort.

Højesteretten ophævede dermed den såkaldte Roe versus Wade-lov, der siden 1973 havde sikret føderal ret til abort i USA.

Siden har en række amerikanske delstater strammet meget op på retten til abort, og netop retten til abort er et stort emne i valgkampen op til USA's præsidentvalg den 5. november.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

30. SEP 2024 • 21:53UDLAND
Georgia skrotter stram abortlov
FÅ ABONNEMENT