USA er bekymret over meldinger om nordkoreanske soldater i Rusland

22. OKT 2024 • 01:33UDLAND

1500 soldater fra Nordkorea er sendt til Rusland og skal herefter indsættes mod Ukraine, lyder det fra NIS.

Det vil være både "farligt og meget bekymrende", hvis Nordkorea er i gang med at sende soldater til Rusland med henblik på at indsætte dem på slagmarken i Ukraine.

Det siger Robert Wood, der er USA's viceambassadør i FN, på et møde i FN's Sikkerhedsråd.

- Vi rådfører os med vores allierede og samarbejdspartnere om konsekvenserne af et så drastisk skridt, siger Wood.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har beskyldt Nordkorea for at være i gang med at forberede afsendelsen af 10.000 soldater til Rusland.

- Disse styrker forventes at være klar til at træde ind i krigen mod Ukraine fra første november, sagde Ukraines ambassadør i FN, Serhij Kyslytsia, mandag under et møde i Sikkerhedsrådet.

I sidste uge lød det fra den sydkoreanske efterretningstjeneste (NIS), at Nordkorea havde sendt en hærenhed på 1500 soldater til Vladivostok i det østlige Rusland, og at der snart vil blive sendt flere soldater afsted.

Ifølge NIS vil styrkerne modtage træning, hvorefter de bliver indsat ved frontlinjen i krigen mod Ukraine.

- Hvis det er sandt, er det en farlig og bekymrende udvikling og en tydelig styrkelse af det militære forhold mellem DPRK og Rusland, siger Wood om meldingerne.

DPRK henviser til Nordkoreas officielle navn, Den Demokratiske Folkerepublik Korea.

Kreml afviste mandag at svare på et direkte spørgsmål om, hvorvidt nordkoreanske soldater skulle udsendes for at kæmpe i Ukraine.

Talsmand for den russiske regering Dmitrij Peskov afviste desuden, at Ruslands samarbejde med Nordkorea var rettet mod tredjelande.

Ruslands FN-ambassadør, Vassily Nebenzia, beskyldte på mødet i Sikkerhedsrådet de vestlige lande for at være "distraheret af at sprede skræmmekampagner med iranske, kinesiske og koreanske bøhmænd, hver især mere absurde end den foregående".

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT