Kreml venter ingen ændringer i Nato med Rutte som chef

1. OKT 2024 • 15:22UDLAND

Den russiske ledelse siger, at kursen i Nato formentlig fastholdes, selv om der er kommet ny generalsekretær.

Kreml venter ingen forandringer i Nato, selv om hollænderen Mark Rutte tirsdag har afløst nordmanden Jens Stoltenberg som forsvarsalliancens generalsekretær.

- Vore forventninger er, at Nato vil fastholde sin politik, siger Dmitrij Peskov, talsmand for den russiske ledelse i Kreml, ifølge Tass.

Under Rutte kommer der ikke noget nyt eller betydeligt i alliancens politik, citerer flere russiske medier Peskov for at sige.

Rusland har gentagne gange sagt, at Ruslands sikkerhed trues af Nato.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, og hans topfolk har også sagt, at Rusland angreb Ukraine den 22. februar 2022 for at forhindre, at Ukraine bliver Nato-land.

Efter Den Kolde Krigs afslutning har østeuropæiske lande meldt sig ind i Nato, og Rusland har ofte advaret om, at den russiske sikkerhed trues af Nato, der kommer tættere og tættere på Ruslands grænser.

Nato har afvist at have nogle ambitioner på russisk territorium.

Angående de lande fra den gamle østblok, som nu har meldt sig ind i Nato, så lyder det fra den vestlige forsvarsalliance, at det er demokratiske lande, der har selvbestemmelse.

Peskov siger, at Rutte flere gange mødtes med Putin, da Rutte var regeringschef i Holland.

Håbet var, siger Peskov, at der kunne etableres et godt og pragmatisk forhold mellem Rutte og Moskva.

- Men så blev det klart, at Holland havde lagt sig på en ret uforsonlig position. En position, som helt udelukker kontakter med vort land, siger Dmitrij Peskov.

/ritzau/dpa

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT