Analytiker: Demokraterne er i deres gode ret til at udskifte Biden

23. JUL 2024 • 20:59UDLAND

Republikanere har luftet idé om juridisk at stoppe Demokraternes kandidatskift. Det vil ikke virke, lyder det.

Da det søndag stod klart, at USA's præsident, Joe Biden, trak sig som præsidentkandidat, gik der ikke længe, før Mike Johnson, der er republikansk formand for Repræsentanternes Hus, sagde, at det i nogle delstater ville være ulovligt at skifte kandidat.

Men det har ikke nogen gang på jord, siger Ruben Toft Sindahl, der er juridisk analytiker på netmediet Kongressen.com og tidligere advokat i USA.

- Indtil der er valgt en kandidat på Demokraternes konvent, så er der ikke valgt nogen, og så kan de frit vælge. Det er ikke skrevet i sten, før man er blevet valgt på konventet, siger han.

Biden trak sig søndag som Demokraternes præsidentkandidat og sagde, at han mener, at hans vicepræsident, Kamala Harris, skal overtage kandidaturet.

Selv om Biden havde støtte fra et flertal af Demokraternes delegerede, var han ikke formelt valgt som Demokraternes præsidentkandidat. Det sker først på konventet, der finder sted i august.

Mike Johnson sagde dog alligevel søndag på den amerikanske tv-kanal ABC, at han mener, at det er forkert at skifte kandidat.

- Det er ikke sådan, det skal fungere. Så jeg tror, at de vil løbe ind i nogle juridiske forhindringer i i hvert fald nogle af embedsområderne, sagde han.

Ruben Toft Sindahl siger, at det for Republikanerne ikke nødvendigvis handler om at vinde eventuelle retssager.

- Man kan få Demokraterne til at bruge en masse penge på retssager, man kan skabe en masse forvirring om det, og man kan fjerne fokus fra at tale politik, siger han.

Analytikeren siger, at der kan være vælgere, der måske ikke synes, at man kan skifte kandidat, efter at de har stemt til primærvalg.

- Men man kan jo ikke tvinge nogen til at stille op. Man kan argumentere for, at der skulle have været afholdt nye primærvalg, men det er ikke et juridisk spørgsmål, siger han.

Ben Ginsberg, der er kampagneadvokat for Republikanerne, siger til CCN i store træk det samme som den danske analytiker.

- Juridisk set er det op til konventet at nominere en kandidat. Al den juridiske præcedens tilsiger, at domstolene retter sig efter partiets valg af en nomineret og så giver vælgerne valget, siger han.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT