Xi Jinping vil investere trecifret milliardbeløb i Afrika

5. SEP 2024 • 09:45UDLAND

Udmeldinger om kinesiske investeringer i Afrika er med til at lægge pres på Danmark og Europa, siger DI.

Den kinesiske præsident, Xi Jinping, lover at investere omkring 336 milliarder kroner i Afrika over de kommende tre år.

Det siger Xi torsdag under en tale ved åbningsceremonien til et topmøde i organisationen Forum for Kina og Afrika (Focac).

Ledere fra over 50 afrikanske lande er rejst til topmødet i Beijing, som finder sted hvert tredje år. Også FN's generalsekretær, António Guterres, deltager ved topmødet.

Kina, som er verdens næststørste økonomi, vil udføre 30 infrastrukturprojekter på tværs af kontinentet og altså tilbyde 336 milliarder kroner over de næste tre år i økonomisk bistand.

- Kina er klar til gøre forbindelserne til afrikanske lande endnu stærkere, når det gælder industri, landbrug, infrastruktur, handel og investeringer, siger Xi.

Den kinesiske præsident lover tilmed at hjælpe med "at skabe mindst en million job i Afrika".

Xi siger, at knap 200 milliarder kroner vil blive udbetalt gennem kreditter, og mindst 66 milliarder kroner vil ydes i form af nye investeringer fra kinesiske virksomheder. Mindre beløb ydes gennem militærhjælp og andre projekter.

På forummet udarbejdes et treårigt program for Kina og alle afrikanske lande på nær Eswatini, som har forbindelser til Taiwan.

Ud over de 30 infrastrukturprojekter sagde Xi, at "Kina er klar til at igangsætte 30 projekter inden for grøn energi i i Afrika".

Den danske regering udfoldede i slutningen af august en ny Afrika-strategi, som ifølge udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) skal være med til at ændre synet på det afrikanske kontinent.

Tre nye ambassader - men dog også to lukninger - samt flere andre indsatser var en del af den strategi.

Hos interesseorganisationen Dansk Industri ser man torsdagens kinesiske udmeldinger som et tegn på, at Kina tænker langsigtet. Det øger behovet for, at Danmark og Europa "hurtigt omsætter visioner til handling".

- Der er betydeligt pres på, at dansk og europæisk erhvervsliv begynder at satse på Afrika og begynder at samarbejde med afrikanske virksomheder, siger Marie Gad Hansen, underdirektør for global udvikling og bæredygtighed i DI, i en skriftlig kommentar.

- Vi skal fremover være til stede på en helt anden måde og fremhæve Danmark og Europa som et stærkt alternativ til Kina og andre.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

15. SEP 2024 • 22:32UDLAND
Skud affyret ved golfklub nær Trump

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT