Nyt format gør Champions League mere uforudsigelig
Champions Leagues ligaspil kan være svært at overskue, men fordelene overskygger ulemperne, mener kommentator.
Det nye format i Champions League har indtil nu været en bragende succes.Det mener Niels Christian Frederiksen, der er kommentator for Viaplay.
Man bør vente mindst tre hele sæsoner med at fælde endelig dom over ligaspillet med 36 hold og otte spillerunder, bemærker Frederiksen.
Men som smagsprøve har de første seks runder været delikate, mener han og erklærer sig "meget begejstret".
Mere spænding og større uforudsigelighed i den indledende fase var et par af de primære argumenter for at ændre på formatet.
Og det er netop på de punkter, at ligaspillet ifølge den meget rutinerende kommentator hitter.
- I det gamle gruppespil var det efter fire af seks runder ofte afgjort, hvilke to hold der gik videre. Nu står vi efter seks af otte runder i det nye format, og stort set intet er afgjort.
- Det er spænding i alle kampe, og sådan vil det i høj grad være frem til sidste spillerunde, og det er en meget, meget positiv gevinst, siger Frederiksen.
I Champions League har 33 af 36 hold stadig chancen for at spille sig videre til slutspillet, og kun ét hold - Liverpool - er sikker på at slutte i top-otte og dermed avancere til ottendedelsfinalerne.
Barcelona er desuden sikret adgang til mindst playoffrunden. Det er status efter seks af otte runder.
I de to seneste sæsoner med gruppespil har 12 af 16 pladser i Champions Leagues ottendedelsfinaler været besat efter fem af seks runder.
En anden åbenlys forbedring har ifølge Frederiksen været flere kampe mellem de allerstørste hold tidligt i turneringen, da alle møder to hold fra hvert seedningslag.
- Det gør, at der har været mange virkeligt gode kampe mellem kæmpestore klubber allerede nu. Liverpool-Real Madrid (2-0), Real Madrid-Milan (1-3) og på onsdag Manchester City mod Paris Saint-Germain, hvor ingen af dem kan tåle at tabe. Det er super fedt.
På negativsiden tæller for Frederiksen primært to ting. Udvidelsen fra 32 til 36 hold har givet adgang til hold, der ikke har kvalitet til at være med, symboliseret af hele otte hold med tre point eller færre i bunden.
Derudover er 36 hold i en lang tabel og kampprogrammet med otte forskellige modstandere til hvert hold svære at overskue.
- Den almindelige fan og egentlig også os, der arbejder med det, mister nemt overblikket, for holdene har meget forskellige veje gennem ligaspillet. Det må være det mest negative, og blandt andre jeg har en opgave med at forklare det på en pædagogisk og forståelig måde.
Også klubberne har haft svært ved at gennemskue formatet, og det har givet den første version af ligaspillet et ekstra lag af uforudsigelighed, mener Frederiksen.
- Klubberne har kastet sig ud i det, som om det gælder liv eller død, fordi de ikke helt har overblikket, og det har givet mange gode kampe. Og det har givet meget få uafgjorte kampe - kun 17 procent.
- Derfor er der også uddelt flere point end forventet, og alle vi eksperter har regnet forkert, i forhold til hvor mange point der skal til for at gå videre. Der skal mere end 15-16 point, som man forventede, til at slutte i top-otte.
Selv hvis en stribe hold i midtugen matematisk sikrer sig adgang til slutspillet, vil de fleste fortsat have noget på spil i sidste spillerunde.
Top-8 går direkte således videre til ottendedelsfinalerne som seedede, nummer 9-16 går videre til playoffrunden som seedede, mens nummer 17-24 er useedede i playoffrunden.
Derudover bliver man også seedet internt i alle de tre kategorier ud fra sin slutplacering i ligaspillet.
Formatet med 36 hold i et ligaspil bliver også brugt i Europa League og Conference League. I sidstnævnte dog kun med seks runder.
I Europa League, hvor FC Midtjylland er med, er 35 af 36 hold før næstsidste spillerunde torsdag stadig i spil til slutspillet.
Syv hold er sikre på at spille sig videre, men ingen af dem er sikret top-8.
/ritzau/