EU håber at kunne forhandle med Trump for at undgå toldkrig
Det er et godt udgangspunkt for dialog, at Trump ikke sætter deadline på tariffer, siger Stephanie Lose.
En ny amerikansk told på europæiske varer kan både koste eksport og arbejdspladser.Det var frygten i Bruxelles og i mange EU-lande forud for Donald Trumps indsættelse som præsident mandag.
Selv om EU-landene endnu ikke ånder lettet op, så glæder økonomiminister Stephanie Lose (V) sig over, at Trump i forbindelse med sin indsættelse i det mindste ikke satte en dato eller størrelse på de frygtede toldtariffer på europæiske varer.
- Det er i hvert fald et godt udgangspunkt for at få en dialog med både præsidenten på lederniveau og for EU med hans nye administration, siger Stephanie Lose.
Trump var anderledes kontant, når det gælder told på varer fra Mexico og Canada.
Her lagde han op til toldstraf fra 1. februar, hvis de to lande, der grænser op til USA, ikke skærper deres grænsekontrol for at bremse migranter og narkotika i at komme ind i USA.
Europa slap dog for en lignende deadline. Trump nævnte heller ikke noget om størrelsen på en eventuel told på europæiske varer i sin indsættelsestale.
Det kan måske være en åbning for forhandling med EU, så tarifferne enten helt kan undgås eller i hvert fald begrænses.
- Det er et rigtig godt udgangspunkt, at vi ikke har en deadline på ganske få dage hængende over hovedet.
- Men det er for tidligt at konkludere alt muligt i hverken den ene eller den anden retning, siger Stephanie Lose.
Trump har flere gange nævnt, at han er utilfreds med, at USA har et handelsunderskud med EU. Det vil sige, at EU eksporterer flere varer til USA, end EU køber fra USA.
Det vil Trump have ændret ved, at EU køber mere amerikansk energi som olie og naturgas.
Sveriges finansminister, Elisabeth Svantesson, deltog ligesom Stephanie Lose tirsdag i et møde i Bruxelles for EU-landenes økonomi- og finansministre.
Hun nedtoner risikoen for, at europæisk økonomi bliver mærkbart ramt af Trump-told.
- Højere told vil være dårligt for inflationen og for vores virksomheder. Men EU har større problemer.
- Vi halter efter USA, når det gælder produktivitet og vækst. Der har vi vores eget hjemmearbejde, som vi skal gøre, siger Elisabeth Svantesson.
Hun besøgte USA i december, lidt mere end en måned efter Trumps valgsejr. Her fik hun indtryk af, at Trump i virkeligheden bruger truslen om told til at få EU til forhandlingsbordet. Målet er ganske enkelt at få eksporteret mere amerikansk energi til EU.
- Under mit besøg i USA mødte jeg mange politikere og økonomer, som kom fra meget forskellige politiske ståsteder. De mente faktisk alle, at truslen om told er en del af et forhandlingsspil, siger Elisabeth Svantesson.
/ritzau/