4 procent-lån er på nippet til at lukke igen
Renterne har den seneste tid bevæget sig nedad igen, og det kan betyde farvel til 4 procent-lån.
Der er godt nyt til boligejere, der går og overvejer at konvertere deres nuværende lån.Kursen på 4 procent-lånene ligger tirsdag eftermiddag en brøkdel under grænsen på 100, der betyder, at der bliver lukket for låneudstedelse.
Det vil i givet fald betyde, at 3,5 procent-lånet bliver det toneangivende på boligmarkedet.
Ifølge Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, er det en konsekvens af, at 10-årige statsrenter rundt om i verden er faldet med omkring 0,2 procentpoint.
- Det er hovedsageligt sket, fordi vi fik bedre end ventede inflationstal fra USA i sidste uge. Det påvirker statsrenterne, men det smitter også af andre steder som for eksempel de hjemlige realkreditrenter.
- Derfor er det gået den anden vej igen, efter at renterne i begyndelsen af året pegede opad, siger han.
4 procent-lånet åbnede i sin nuværende version for et år siden som en konsekvens af et længerevarende fald i de lange renter.
I november blev der lukket for låneudstedelse, fordi kursen røg over 100. For 11 dage siden blev der igen lukket op for en muligvis kort bemærkning med den nuværende kursudvikling.
- Sådan kan det godt komme til at fortsætte i takt med, at vi får nye nøgletal om arbejdsmarkedet og inflationen i USA. Og så kan der også komme nye meldinger fra præsident Trump, som også kan rykke renterne, siger Brian Helmer.
Den uforudsigelige udvikling betyder ifølge økonomen, at man som husejer løbende skal holde øje med obligationskurserne.
Står man foran at skulle købe hus eller lejlighed, har han et andet godt råd:
- Mit bedste råd til kommende boligkøbere er, at man kurssikrer sit lån, når man har underskrevet købsaftalen.
- Det koster selvfølgelig lidt, men det betyder, at ens boligøkonomi ikke bliver påvirket af de kortsigtede udsving, der kan opstå, inden lånet bliver udbetalt.
- Man kan betragte det som en forsikring, man ikke håber at få brug for, men som er rigtig rar at have, for det tilfælde at der sker noget uventet, siger han.
/ritzau/