I årtier har Brøndby været en kæmpe i dansk fodbold - på godt og ondt
Op gennem 1980'erne og 1990'erne var Brøndby IF dansk fodbolds ubestridte flagskib. Sådan er det ikke længere.
Det er en af mastodonterne i dansk fodbold, der tirsdag runder et skarpt hjørne, når fodboldklubben Brøndby IF fylder 60 år.Gennem de seneste mange årtier har Brøndby indtaget en hovedrolle i fortællingen om dansk klubfodbold. På godt og ondt.
I mange år var det klubben, der gik forrest, og som alle andre herhjemme stilede efter. I 1986 tog Brøndby et kvantespring for dansk klubfodbold, da daværende formand Per Bjerregaard indførte fuldtidsprofessionelle tilstande på førsteholdet. Det var den første klub i Danmark, der gjorde det.
Bjerregaard gjorde klubben til en forretning, og året efter blev Brøndby et børsnoteret aktieselskab som den første fodboldklub i Skandinavien og den anden i verden.
Med det fulgte flere års stor sportslig succes, hvor Brøndby var alene på toppen i Danmark.
Efter årtusindskiftet har historien været en anden. Uro på tribunerne og ledelsesgangen har fyldt mere end titler på banen. Klubbens runde fødselsdag fejres i skyggen af sparsom sportslig succes og fans' utilfredshed med nye amerikanske ejere.
På kvindesiden har Brøndby i mange år også været en del af den danske top, og i november offentliggjorde klubben, at man tager samme skridt, som der blev taget i 1986 for herrerne. Førsteholdet bliver fra 1. januar fuldtidsprofessionelt som det første i dansk kvindefodbold.
11 danske mesterskaber er det i alt blevet til for herrernes førstehold. Otte af dem kom fra det første i 1985 frem til 1998, hvor koryfæer som Morten Olsen og Ebbe Skovdahl var på trænerbænken.
I Europa repræsenterede Brøndby også dansk klubfodbold på fornem vis. Man leverede et af de bedste europæiske resultater i dansk klubfodbolds historie, da holdet i 1991 var få minutter fra en Uefa Cup-finale.
Det blev også til et Champions League-gruppespil i 1998, hvor de europæiske storklubber Manchester United, Bayern München og FC Barcelona var modstanderne.
Michael Laudrup førte som cheftræner med profiler som Thomas Kahlenberg og Daniel Agger i 2005 klubben til endnu et mesterskab, men siden har der været længere mellem de sportslige højdepunkter.
Selv om fanscenen voksede, og fangruppen Alpha løftede Sydsiden op på niveau med de største stemningstribuner i Europa, kunne klubben ikke leve op til det på banen.
Rivalen FC København havde fået større økonomiske muskler, og københavnerne overtog positionen som dansk fodbolds flagskib.
Mens man på Østerbro spillede Champions League og vandt mesterskaber, kæmpede Brøndby med haltende præstationer og uro på ledelsesgangen.
Per Bjerregaard var stadig formand, men utilfredsheden med ham voksede med protestaktioner på lægterne. I sommeren 2012 sagde den mangeårige klubmand stop - måske, indrømmede han selv senere, et par år for sent.
Det skulle ikke være enden på nedturen. Den efterfølgende sæson var en af de værste i klubbens historie.
I sæsonen 2012/13 truede konkursen, mens spillet på banen var på et lavpunkt. Det var kun på et hængende hår, at Brøndby i sidste spillerunde med en sejr i Horsens akkurat undgik nedrykning.
Kort efter investerede pengemanden Jan Bech Andersen millioner i klubben, men det ændrede ikke på, at holdene i toppen var løbet fra klubben fra Vestegnen.
Jan Bechs investeringer hjalp godt nok på bundlinjen, men det gav ikke ro på bagsmækken. Tværtimod.
I foråret 2016 udspillede den såkaldte "Oscar-sag" sig med Jan Bech, der nu var bestyrelsesformand, som hovedrolleindehaver.
Det blev afsløret, at han på et debatforum for fans havde afgivet fortrolige detaljer om Brøndbys økonomi og var kommet med skarp kritik af blandt andre den daværende cheftræner, Thomas Frank, som sagde sit job op på grund af sagen.
Jan Bech trådte tilbage som bestyrelsesformand. En post, han dog senere vendte tilbage til og stadig bestrider på klubbens 60-års fødselsdag.
Tyske Alexander Zorniger kom i sommeren 2016 til som ny cheftræner, og det gav medvind inden for kridtstregerne.
To år senere lå Brøndby til at tage det første danske mesterskab i 13 år, men i de sidste runder fes luften ud af ballonen. Igen dannede Horsens rammen om en nøglekamp, da Brøndby i næstsidste spillerunde smed en 2-0-føring i de sidste minutter og gled væk fra førstepladsen.
Der skulle gå yderligere tre år, før mesterskabstørsten blev slukket. Cheftræner Niels Frederiksen førte et hold ledt an af topscorer Mikael Uhre og klubbens eget talent Jesper Lindstrøm til det første danske mesterskab i 16 år.
De senere år er det dog igen sager uden for kridtstregerne, der har fyldt, selv om klubben i den forgangne sæson var uhyre tæt på mesterskabet, der blev smidt væk i sidste spillerunde mod AGF.
I slutningen af oktober 2022 kom klubben på amerikanske hænder. Investeringsgruppen Global Football Holdings (GFH) overtog aktiemajoriteten og dermed magten i den danske storklub.
Det blev ikke vel modtaget på tribunerne. Stemningsgruppen Alpha indstillede sine aktiviteter på Sydsiden med øjeblikkelig virkning.
Hvor Brøndby Stadion i mange år havde været præget af de blågule farver, var det nu orange protestfarver og dertilhørende sange, der satte stemningen.
I sommeren 2023 blev en såkaldt værdiaftale forhandlet på plads mellem fodboldklubbens ejerskab og fansene, og stemningsboykotten blev indstillet.
Det har dog været uro og vold, der har præget tribunerne i de senere år. Alpha er stadig midtpunktet på tribunen, og de orange protestfarver er ikke forsvundet helt.
En tilskuerstraf efter en hjemmekamp mod FCK i oktober har tvunget Brøndby til at spille efterårets tre sidste hjemmekampe for halv tilskuerkapacitet.
Det førte til, at den store fødselsdagsfest, der skulle have fundet sted i fredagens kamp mod AaB, er rykket til foråret.
Fejringen er derfor i denne omgang reduceret til en fødselsdagsreception tirsdag, der afholdes af fodboldklubben i samarbejde med Brøndby Support, Fanafdelingen og Alpha.
/ritzau/