Præsidentkontor forsvarer militær undtagelsestilstand

4. DEC 2024 • 07:22UDLAND

Militær undtagelsestilstand i Sydkorea var "helt inden for lovens rammer", oplyser præsidentkontoret.

Den militære undtagelsestilstand i Sydkorea var "timet til at minimere skader på national økonomi og folks liv".

Det oplyser præsident Yoon Suk-yeols kontor onsdag morgen dansk tid.

Beslutningen om at indføre undtagelsestilstanden var også "helt inden for lovens rammer".

Præsidentkontoret nægter desuden at have forstyrret politikeres adgang til parlamentet i Seoul.

Det er første gang, at der kommer en officiel udtalelse fra præsidentkontoret, siden Yoon erklærede militær undtagelsestilstand tirsdag aften dansk tid.

Efterfølgende måtte han trække beslutningen tilbage, da parlamentet stemte imod. Yoon har siden fået kritik fra flere fronter.

Samtidig med meldingen fra præsidentkontoret lyder det fra seks sydkoreanske oppositionspartier, at de har planer om at fremsætte et lovforslag tidligt onsdag morgen dansk tid. Lovforslaget vil kræve, at præsident Yoon stilles for en rigsret.

Det skriver det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap.

En afstemning om lovforslaget kan afholdes den 6. eller 7. december, skriver Yonhap.

I en tv-tale til nationen tirsdag aften lokal tid erklærede præsident Yoon Suk-yeol militær undtagelsestilstand. Han beskyldte oppositionen for at sympatisere med Nordkorea og varslede, at han ville "tilintetgøre foragtelige pro-nordkoreanske anti-statslige styrker".

Som følge af undtagelsestilstanden blev det meddelt, at medierne skulle underlægges kontrol, og politiske aktiviteter blev forbudt.

Alligevel lykkedes det i løbet af natten politikere at mødes i det sydkoreanske parlament. De blokerede for undtagelsestilstanden via en afstemning, hvor alle 190 tilstedeværende stemte for. Parlamentet har i alt 300 medlemmer.

Uden for parlamentet blev der meldt om sammenstød mellem politi og demonstranter. Imens forsøgte soldater at trænge ind i parlamentet, hvor tv-billeder viste ansatte, der prøvede at presse soldaterne ud med blandt andet brandslukkere.

Dette har nationalforsamlingens generalsekretær, Kim Min–ki, bekræftet. Ifølge Yonhap har han udtalt, at op mod 300 bevæbnede soldater gik ind i parlamentet.

Det er første gang siden 1980, at der er blevet erklæret militær undtagelsestilstand i Sydkorea.

/ritzau/Reuters/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT