IOC-top: OL-præmiepenge øger uligheden

4. DEC 2024 • 08:23SPORT

Det strider mod den olympiske ånd, hvis et specialforbund belønner OL-succes med pengepræmier, mener IOC-top.

Det er skævvridende, strider mod den olympiske ånd og favoriserer kun en i forvejen tilgodeset lille, men elitær gruppe af atleter, når olympiske medaljer belønnes med en pengepræmie direkte fra det enkelte specialforbund.

Sådan lyder kritikken fra Den Internationale Olympiske Komité (IOC), der tirsdag drøftede emnet på et bestyrelsesmøde i Lausanne.

Emnet blev taget op, efter at Det Internationale Atletikforbund forud for sommerens OL i Paris meddelte, at hver olympisk guldvinder i atletik ville blive tildelt 50.000 dollar - cirka 350.000 - kroner af forbundet.

Ingen andre specialforbund uddelte pengepræmier til deres olympiske medaljetagere, og sådan bør det heller ikke være fremadrettet, mener IOC.

Det siger IOC-talsmand Mark Adams på bagkant af tirsdagens IOC-møde ifølge AFP.

- Der var stor enighed om emnet, da det blev diskuteret. Jeg vil sige, der var enstemmighed. Det er et spørgsmål om principper, og om hvordan man fordeler ressourcerne, siger Mark Adams.

Han påpeger, at præmiepenge udbetalt af specialforbund kun vil skævvride konkurrencen endnu mere i en række sportsgrene, der i forvejen domineres af atleter fra mere velhavende lande.

- Hvis alle olympiske medaljevindere fik udbetalt præmiepenge, ville cirka 1000 atleter og hold drage fordel af det. De kommer i forvejen fra de mest velfinansierede og privilegerede nationale olympiske komitéer.

- To tredjedele af medaljerne uddeles til atleter fra de 15 mest succesfulde lande. Præmiepenge vil kun øge uligheden endnu mere, og det strider mod IOC's mission, og det vil nemt kunne føre til, at OL bliver en endnu mere elitær begivenhed.

- Dette princip (modstanden mod præmiepenge, red.) støttes også af atleterne, der kalder det et spørgsmål om solidaritet, siger IOC-talsmanden.

I tillæg vil det også betyde, at det kun var atleter fra de i forvejen mest kommercielle og højtbetalte sportsgrene - eksempelvis atletik, fodbold og tennis - der ville få udbetalt præmiepengene, fordi de mindre specialforbund ikke ville have råd til at udbetale dem.

Det er til gengæld helt i orden, hvis de enkelte landes olympiske komitéer bruger pengepræmier som en motivationsfaktor for deres atleter, siger Mark Adams.

Det benytter man sig eksempelvis af i Danmark, hvor Danmarks Idrætsforbund (DIF) udbetaler en såkaldt medaljebonus. I Paris var DIF's medaljetakst 100.000 kroner (guld), 75.000 (sølv) og 50.000 (bronze).

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT