Færøerne har vendt begrænset talentmateriale til fordel
Det er lettere at udvikle de enkelte spillere, når der ikke er så mange. Det har Færøerne skabt historie på.
2500 færinger på tværs af køn spiller håndbold. Til sammenligning spiller mere end 100.000 danskere håndbold.Det giver selvsagt en gigantisk forskel i talentmasse for de to nationer, som tirsdag tørner sammen ved EM i kvindehåndbold. Og Danmark er da også storfavorit i kampen.
Men hvordan er det alligevel lykkedes øboerne fra Færøerne at skabe landshold hos både mænd og kvinderne, som ikke alene har kvalificeret sig til EM, men også for begges vedkommende vist, at de kan tage point ved en slutrunde?
Ifølge danske Peter Bredsdorff-Larsen, som står i spidsen for herreholdet, skyldes det ud over et stort og målrettet arbejde fra klubber og ledere i færøsk håndbold, at man har fundet og udnyttet styrken i at være få.
- Det giver nogle andre fordele udviklingsmæssigt. Når der er færre, så er der også mere spot på de få, og det betyder noget positivt for udviklingen af den enkelte spiller, siger han.
- Det har jeg tydeligt set og mærket, når jeg sammenligner med de mange år, jeg trods alt også har været med omkring de danske landshold.
Mens han har været færøsk landstræner siden 2021, overtog landsmand Claus Mogensen først det færøske kvindelandshold sidste år.
Selv om han ikke har været i jobbet lige så længe, så har han også allerede bemærket det dygtige arbejde, som foregår i klubberne og ungdomssystemet.
- Der er selvfølgelig begrænsninger, når man kun har 2500 spillere, men en af styrkerne ved færøsk håndbold er, at talentudviklingen er rigtig god, mener han.
- Det kan jeg også se på børnehåndbold. Der er nogle virkelig dygtige børnehåndboldspillere, som også er på niveauet med de bedste i Danmark. Og så er der ikke 50 spillere, vi skal sortere i. Toppen giver meget sig selv.
Derudover peger han på endnu et aspekt, som gør det at lave talentarbejde på Færøerne. Når massen er lille, er forskelligheden derefter.
- Vi har ikke spillere på to meter, så vores håndboldkultur handler meget om at være duelspiller. Det er den slags spillere, vi udvikler, for det er vores spillestil, og derfor er det også relativt let at få nye ind, siger Claus Mogensen.
Duelspillet er netop i højsædet i moderne håndbold, og på den måde har Færøerne også ramt den perfekte storm. Arbejdet i kulisserne med at skabe dygtigere spillere har været i gang i flere år, og man har, delvist tvunget af omstændighederne, dygtiggjort sig i den type håndbold, der spilles for tiden.
Omkring halvdelen af spillerne på det færøske kvindelandshold optræder til daglig i Danmark. Omtrent 30 færøske herrespillere har aktuelt klubadresse i udlandet.
Her skal kvinderne stadig rykke flere teltpæle op, hvis de næste lag af potentialet skal indfris, siger fløjspilleren Turid Arge Samuelsen, der selv er en af dem, som endnu har adresse på hjemlig grund.
- Det er en forudsætning for at blive bedre hele tiden. Det er ikke nok kun at spille på Færøerne. Vi bliver også nødt til at tage til udlandet og prøve at spille med de bedste, siger hun.
/ritzau/