Analyseinstitut: Dansk konkurrenceevne er faldende

24. SEP 2024 • 11:27SPORT

OL i Paris viste, at det går den forkerte vej for Danmark i international elitesport, konkluderer Idan.

Sommerens OL i Paris viste, at konkurrenceevnen i dansk eliteidræt er under pres.

Det konkluderer et nyt notat fra Idrættens Analyseinstitut (Idan).

Idan havde en forventning om, at Danmark ville hente 13 medaljer i Paris, men det blev kun til ni podieplaceringer.

Dermed indfriede man lige akkurat målsætningen fra Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund (DIF), der havde en målsætning på mellem 9 og 11 medaljer.

Notatet påpeger, at det primært var to overraskelser - én i brydning og én i taekwondo - der medvirkede til at indfri den officielle målsætning for medaljer.

- Flere af de forventede medaljer udeblev, især i banecykling, og selv om der også var nogle danske resultater, der var bedre end forventet, er resultaterne udtryk for, at den samlede danske konkurrenceevne i de olympiske discipliner er presset i en skærpet international konkurrencesituation, lyder det.

Hos DIF og Team Danmark fokuserer man ikke kun på medaljer, men også på antallet af placeringer i top-8. Også her er den danske kurve nedadgående.

Her scorede Danmark 105 point i Paris, hvilket er væsentligt lavere end ved de tre foregående OL. I London i 2012 var tallet 148, mens man både i Rio i 2016 og Tokyo i 2021, scorede 135 point.

Pointene udregnes ved, at guld giver otte point, sølv giver syv og så fremdeles ned til et point for en ottendeplads.

Udfordringen er ikke mindst, at mange andre lande bruger flere penge på idrætten, påpeger Rasmus Storm, der er chefanalytiker ved Idan.

- Der er ganske vist afsat flere penge på finansloven som ekstra bevilling, så der kommer flere penge til Team Danmark, men det er jo stadig ikke i en størrelsesorden, som mange internationale - i hvert fald nogle af de bedste nationer - har, siger Rasmus Storm til TV 2 Sport.

Idan lægger i rapporten op til, at der bliver kigget på måden, eliteidrætten i fremtiden bliver støttet på.

- Den her diskussion går jo i gang nu. Hvor mange medaljer vil man have? Hvordan skal man fordele midlerne? Skal man satse på dem, der er de sikre medaljekandidater, eller skal man have en bredere støtte?, spørger Storm.

Næste OL afvikles i Los Angeles i 2028.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT