Sjældent grundstof fundet i rester fra Tycho Brahes laboratorie

27. JUL 2024 • 14:53INDLAND/KRIMINAL

Forskere har fundet spor af grundstoffet wolfram i genstande fra Tycho Brahes kælder på Uranienborg.

Det sjældne tungmetal wolfram er blevet fundet i skår fra glas og keramik, der menes at stamme fra den danske videnskabsmand Tycho Brahes laboratorie.

Bag fundet står to danske forskere, der kalder det ganske uventet.

Det skriver de i et studie, der for nylig er blevet udgivet i tidsskriftet Heritage Science.

Fundet har overrasket forskerne, fordi wolfram, der findes i det periodiske system under bogstavet W, først blev opdaget lang tid efter Tycho Brahes død i 1601.

Kaare Lund Rasmussen, professor emeritus ved Syddansk Universitet, er den ene af forskerne bag.

Han beskæftiger sig med kemiske undersøgelser af kulturarvsmateriale.

I denne omgang har han med en laser gravet en smule materiale fri fra skårene, som så er blevet opvarmet til en meget høj temperatur, hvorefter man kan se, hvilke grundstoffer glasset og keramikken har været i kontakt med.

- Det er en teknik, der har eksisteret i et årti. Men der er bare ikke nogen før mig, der har fået idéen at bruge den på de her skår.

- Vi har så fundet ud af, at der er wolfram på dem. Det er jo ganske mærkeligt, for det er et grundstof, der først blev opdaget i slutningen af 1700-tallet, siger Kaare Lund Rasmussen.

Tycho Brahe er blandt de mest kendte videnskabsmænd i danmarkshistorien.

Han boede i en årrække på øen Hven i Øresund, som han havde fået af Frederik 2.

Kongen havde også givet videnskabsmanden midler til at opføre Uranienborg på øen, som han brugte som bolig og observatorie.

I kælderen lå et kemisk laboratorie, hvor Tycho Brahe udførte forskellige forsøg. Det er her, at skårene med wolfram menes at komme fra.

Uranienborg blev revet ned i 1601. Siden har man fundet skårene under en udgravning, der stod på mellem 1988 og 1990.

Det står ikke klart, hvorfor grundstoffet tilsyneladende har fandtes i Brahes laboratorie.

Det kan være en ren tilfældighed. Wolfram findes naturligt i forskellige mineraler, og Tycho Brahe kan have isoleret det i en kemisk proces uden at opdage det.

Men Kaare Lund Rasmussen peger også på en anden mulig forklaring.

Den handler om en tysk videnskabsmand, som allerede i begyndelsen af 1500-tallet omtalte noget, der kan have været stoffet wolfram.

- Han beskriver, at noget bestemt malm begynder at danne skum, når man forsøger at smelte det. Han kalder det ulveskum - på tysk wolf rahm.

- Det kan være, at Brahe har hørt om det eller fået fat i noget af malmen dernedefra. Men der er ingen skriftlige kilder til at underbygge det, siger forskeren.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT