Oppositionsleder lander i Spanien efter flugt fra Venezuela

8. SEP 2024 • 18:08UDLAND

Edmundo Gonzalez, som i målinger var den store vinder ved sommerens valg, flygter fra Maduro-regimet.

Venezuelas oppositionspolitiker Edmundo Gonzalez, som store dele af det internationale samfund mener vandt præsidentvalget i juli, er flygtet, efter en domstol har udstedt en arrestordre på ham.

Søndag er han landet på en militær flyveplads øst for Madrid. Han ankom sammen med sin kone. Det oplyser det spanske udenrigsministerium.

Nyhedsbureauet AFP kunne tidligere melde, at den 75-årige Gonzalez var fløjet mod Spanien om bord i et militærfly, efter at han havde fået fri passage af regeringen i Venezuela.

Den spanske udenrigsminister, José Manuel Albares, siger, at Spanien "selvfølgelig" vil give Gonzalez politisk asyl.

EU's udenrigspolitiske chef, Josep Borrell, kalder det en trist dag for demokratiet i Venezuela.

- I et demokrati skal ingen politisk leder blive tvunget til at søge asyl i et andet land, siger han.

Venezuelas vicepræsident, Delcy Rodriguez, skrev tidligt søndag, at Gonzalez havde søgt politisk asyl på den spanske ambassade i Venezuelas hovedstad, Caracas.

- Efter frivilligt at have søgt tilflugt på den spanske ambassade i Caracas, har Gonzalez bedt den spanske regering om asyl som politisk flygtning, skrev han.

Edmundo Gonzalez blev opstillet til præsidentvalget i juli for oppositionen. Det var efter, at dens egentlige leder, Maria Corina Machado, og hendes udpegede efterfølger begge blev bandlyst fra at stille op.

Da valget stod på, tydede det ifølge valgstedsmålinger på en jordskredssejr til den venezuelanske opposition. Og dermed en ende på præsident Nicolas Maduros styre. Han har siddet på magten siden 2013.

Ifølge oppositionen havde Gonzalez endda fået mere end 70 procent af stemmerne.

Men da resultatet skulle offentliggøres, lød det imidlertid fra landets valgkommission, der er under regimets kontrol, at Maduro faktisk var valgets sande vinder. Med en snæver margin på én procent.

Afgørelsen førte til store demonstrationer i landet. Adskillige mistede livet.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

15. SEP 2024 • 22:32UDLAND
Skud affyret ved golfklub nær Trump

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT