Matador-stjerne hædret med særlig pris for engagement i aids-sagen

16. OKT 2024 • 23:00INDLAND/KRIMINAL

Skuespiller Susse Wold modtager "Lifetime Achievement Rainbow Award" ved dette års Danish Rainbow Awards.

Danish Rainbow Awards 2024 er onsdag aften løbet af stablen i Cirkusbygningen i København.

I år er der for første gang nogensinde blevet uddelt en "Lifetime Achievement Rainbow Award", og prisen er gået til den danske skuespillerinde Susse Wold.

Skuespillerinden tildeles prisen for sit mangeårige arbejde som præsident i aids-fondet.

Mange kender formentlig Susse Wold for sin rolle som Gitte Grå i serien "Matador", og senest har hun medvirket i filmen "Skyggen i Mit Øje" fra 2021.

Ud over sin skuespilkarriere har Susse Wold været præsident i aids-fondet siden 1986, og for det er hun blevet hyldet ved aftenens prisuddeling.

- Siden 1980'erne har Susse Wold været en af de vigtigste allierede for LGBT+ personer i Danmark, især i kampen for seksuel sundhed.

- Hun var en af de første offentlige personligheder, der stod frem som allieret under aids-epidemien, og hun står der stadig, lyder det i begrundelsen.

Også "Årets Artist" er ved prisuddelingen blevet kåret, og denne pris er gået til sangeren Freja Kirk. Hun er tildelt prisen for sin sang "Hvad skal man kalde en som mig".

- Freja Kirk har sat ord på de daglige udfordringer, som queer-personer kæmper med i en verden, der konstant konfronterer dem med binære kønsroller.

- Freja udfordrer det ”almindelige” med styrke og følsomhed og åbner sig om sin fysiske og psykiske rejse efter sin top-surgery (topoperation, red.), lyder det i begrundelsen.

En topoperation er ifølge LGBT+ Danmarks egen ordborg en operation, der foretages for at fjerne brystvæv. Det kan være en kønsbekræftende behandling, lyder det.

Dette års Ærespris er blevet givet til S/M- og fetish-klubben SLM-København i forbindelse med klubbens 50 års jubilæum.

Der er desuden uddelt priser for blandt andet "Årets Drag Performer", "Årets Ally" og "Årets LGBT+-person".

Danish Rainbow Awards er en årlig dansk prisuddeling. Den hylder personer, organisationer og virksomheder, der er med til at skabe bedre livsvilkår for LGBT+-personer i Danmark.

LGBT er en forkortelse for lesbian (lesbisk), gay (homoseksuel), bisexual (biseksuel) og transgender (transkønnet). Ofte bruges betegnelsen LGBT+. Det afsluttende + står for andre former for seksualitet og kønsidentitet.

Vinderne er fundet ved en afstemning både blandt publikum og en jury.

Årets værtinde var komikeren Ellie Joker, der også er rapper og skuespiller.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT