Enhver indånding af asbestfibre er forbundet med en risiko

16. OKT 2024 • 14:40INDLAND/KRIMINAL

Der er en risiko ved arbejde med asbestplader, som børn udførte for firma, men den er meget lille, siger læge.

Når man indånder asbestfibre, slipper man ikke af med dem igen. Derfor er der en risiko forbundet med enhver indånding.

Det forklarer overlæge Niels Ebbehøj fra Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus.

Mandag kom det frem, at Arbejdstilsynet i forbindelse med et tilsynsbesøg på en grund i Sønderborg stødte på 14-15-årige, der var ved at rive asbestholdige eternittagplader ned.

Mindst tre af seks børn, der alle kommer fra Odsherred Kommune, har arbejdet med det sundhedsskadelige materiale for virksomheden, oplyser borgmester i Odsherred Kommune Karina Vincentz.

Ved eksponering er man især bekymret for udvikling af lungehindekræft, forklarer Niels Ebbehøj.

Overlægen fortæller, at cirka 100 personer får lungehindekræft om året, og de fleste har arbejdet med asbest i større mængder.

- Men der er en risiko forbundet med enhver indånding af asbestfibre. Og der er selvfølgelig også en risiko forbundet med det, de unge har gået og lavet. Men den er meget lille, og man kan diskutere, om man overhovedet er i stand til at sætte tal på.

- Selv om de skulle have fordoblet deres risiko, er det stadig langt overvejende sandsynligt, at de ikke bliver syge af det.

I værste fald har de måske fordoblet deres risiko, siger overlægen og tilføjer, at det så er blevet "en lille smule mindre usandsynligt, at de får lungehindekræft".

Sygdomme, der kan fremkaldes af asbest, viser sig ofte først 20-30 år, efter at man har arbejdet med materialet.

Det er i dag forbudt at fremstille, importere og anvende asbest.

Der er meget klare regler for, hvilke hjælpe- og værnemidler der skal bruges ved arbejde med asbest.

Flere af dem har den pågældende virksomhed dog ikke overholdt. Arbejdstilsynet har afgivet en række strakspåbud for forskellige forhold, blandt andet at der lå synlige rester af asbest på byggepladsen.

De ansatte arbejdede også uden at være beskyttet mod risikoen for asbeststøv.

- Jo flere af de punkter der er overtrådt, jo større bliver forureningen, og jo større forurening, jo flere fibre ned i lungerne, siger overlæge Niels Ebbehøj.

Der ligger ifølge overlægen omkring 200 kvadratkilometer eternittag med asbestfibre rundt om i landet.

- Hidtil har vi sagt, at så længe de lå stille, generede de ingen, og det er i princippet også rigtigt. Men de nyeste af de tag er ved at være 40 år gamle, og selv om asbest er et fantastisk materiale til at lave tagplader, så holder de jo ikke evigt.

- Så pladerne skal også skiftes og pilles ned, og den her sag understreger jo lige præcis, at de regler, som Arbejdstilsynet har lavet, er udmærkede. Men de skal jo overholdes.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT