Lange udsigter til ny behandling af Alzheimers sygdom

27. JUL 2024 • 13:06INDLAND/KRIMINAL

Et europæisk nej til lægemidlet Leqembi kan spænde ben for lignende behandlinger af alzheimer, siger overlæge.

Ventetiden på en ny behandling for Alzheimers sygdom ser ud til at trække i langdrag.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) er nemlig blevet frarådet at godkende præparatet Leqembi med antistoffet lecanemab.

Det kan være med til at forsinke lignende behandlinger, vurderer overlæge Kristian Steen Frederiksen ved Nationalt Videncenter for Demens på Rigshospitalet.

- Det er en bekymring hos mig, om vi nu står et sted efter beslutningen, hvor det kan have lidt lange udsigter, før vi får behandlingen til Danmark, siger han.

EMA's rådgivende udvalg CHMP, der består af en række uafhængige fagpersoner, vurderer, at effekten ved brugen af antistoffet lecanemab ikke opvejer bivirkningerne.

Antistoffet virker ved at fjerne proteinet beta-amyloid, der i stor grad ophober sig i hjernen hos patienter med Alzheimers sygdom. Bivirkningerne er blødninger i hjernen og hævelse af hjernen.

Gennem studier har man ved hjælp af skanninger fundet forandringer i hjernen på patienter, men ifølge Kristian Steen Frederiksen har de fleste af forandringerne ikke givet symptomer hos patienterne.

- Men blødninger i hjernen og hævelse af hjernen er selvfølgelig altid noget, man skal tage alvorligt, siger han.

Anbefalingen om at afvise lægemidlet Leqembi var en overraskelse for Alzheimerforeningen, siger direktør Mette Raun Fjordside.

- Der er rigtig mange alzheimerpatienter i hele Europa og i Danmark, der efter 20 år uden nye godkendte lægemidler havde set frem til en hurtig godkendelse af lecanemab, siger hun.

Lægemidlet Leqembi er godkendt i USA, Kina, Hongkong, Israel, Japan og Sydkorea.

En lignende behandling ved brug af antistoffet donanemab er undervejs, men forventningen, til at den bliver godkendt af EMA, er ikke stor hos overlæge Kristian Steen Frederiksen.

- Jeg tror, at EMA vil nå frem til samme afgørelse i forhold til donanemab, fordi nuværende resultaterne for de to antistoffer ligner hinanden ret meget, siger han.

- Men der er andre lægemidler, der bliver undersøgt, og som virker på helt andre måder, tilføjer han.

Ifølge Reuters vil medicinalselskaberne bag Leqembi, Eisai og Biogen, søge om at få anmodningen gennemgået igen.

Herhjemme har cirka 50.000 personer alzheimer. I alt lever 96.000 personer med en demenssygdom. Det viser tal fra Alzheimerforeningen.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT