Beredskabsstyrelsen sender største bidrag nogensinde til Ukraine

12. JUN 2024 • 06:00INDLAND/KRIMINAL

Støttepakken til Ukraine indeholder blandt andet redningslifte og røgdykkerudstyr for 150 millioner kroner.

Beredskabsstyrelsens største internationale indsats nogensinde er på vej til Ukraine i form af en støttepakke, der skal understøtte det ukrainske beredskab.

Det oplyser Beredskabsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Størstedelen af bidraget består blandt andet af nyt brand- og redningsmateriel - herunder redningslifte og røgdykkerudstyr for 150 millioner kroner - samt "kritiske komponenter" til det mobilhospital, som Beredskabsstyrelsen donerede i 2022.

Dertil kommer et uddannelsesbidrag, som skal sikre at ukrainerne også er uddannet indenfor det donerede materiel.

- Beredskabsstyrelsen har fra krigens begyndelse bidraget med støtte til Ukraine, og jeg er glad for, at Beredskabsstyrelsen med denne pakke kan bidrage med efterspurgt og vigtig støtte på civilbeskyttelsesområdet.

- For vi skal blive ved med at afsøge muligheder for at støtte Ukraine og bidrage på alle de områder, vi kan, lyder det fra forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i pressemeddelelsen.

Styrelsen er gået et gear op i sin støtte til Ukraine, fortæller Meta Bodenhagen, der er fuldmægtig i Beredskabsstyrelsens internationale beredskab.

- Beredskabsstyrelsen har været engageret i Ukraine lige siden krigens begyndelse, og denne støttepakke er kulminationen på meget af vores arbejde og forsøg på at gøre endnu mere, siger hun.

Selv om man kan frygte, at det blot vil være en dråbe i havet, falder støttepakken på et tidspunkt, hvor den civile infrastruktur i Ukraine er under intensiveret angreb, fortæller Meta Bodenhagen.

- Der er kun blevet endnu mere behov for det her redningsmateriel. Derfor udgør støttepakken og donationerne en vigtig saltvandsindsprøjtning til det ukrainske civile beredskab, så de kan fortsætte med at udføre deres arbejde med at beskytte de civile i Ukraine, siger hun.

Donationerne er en kombination af Ukraines behov, og hvor Beredskabsstyrelsen kan bidrage med noget, de har kendskab til, uddyber Meta Bodenhagen.

- Det er klart, at behovene er mange, og listen er lang. Men vi er sammen blevet enige om, hvad der både for dem er mest akut, og hvad der er muligt for os at donere, siger hun.

Blandt andet sender styrelsen en rådgiver med til Ukraine, oplyses det i pressemeddelelsen.

- Vedkommende skal netop være med til at sørge for, at den støtte vi giver, er relevant, forklarer Meta Bodenhagen.

Støttepakken finansieres af Ukrainefonden, hvor der i årene 2023-2028 samlet er afsat 64,8 milliarder kroner til militær støtte til Ukraine.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU