Prognose: Japans regering mister flertal efter sag om kampagnemidler

27. OKT 2024 • 17:00UDLAND

Japans regeringskoalition anført af LDP får ikke flertal i underhuset, vurderer NHK i prognose.

Japans regerende parti - det konservative parti Liberaldemokraterne (LDP) - mister flertallet i underhuset sammen med alliancepartneren Komeito.

Det vurderer Japans statslige radio- og tv-selskab, NHK, i en prognose, mens stemmerne er ved at blive optalt efter søndagens valg.

LDP har igennem syv årtier - med undtagelse af få perioder - været den dominerende faktor i japansk politik.

Allerede kort efter at stemmestederne lukkede søndag, stod det klart, at partiet, som har siddet på magten siden 2012, ville miste sit flertal på egen hånd i underhuset.

- Dette valg har været meget hårdt for os, konkluderede LDP-leder og premierminister Shigeru Ishiba, der for nylig tog over som regeringsleder, i løbet af valgaftenen.

På det tidspunkt havde NHK ikke udelukket, at LDP måske kunne skaffe sig de 233 nødvendige pladser i parlamentet sammen med Komeito.

Men det er ifølge den offentlig tv-kanal ikke længere en mulighed.

Premierminister Ishiba siger, at han vil vente til de endelige resultater - som først ventes tidligt mandag japansk tid - før han overvejer, om der er andre mulige koalitioner.

Den endelige fordeling af pladserne i underhuset er således fortsat usikker, og søndag eftermiddag dansk tid er der ifølge NHK usikkerhed om 68 pladser.

En valgstedsmåling fra mediet Nippon TV giver LDP og Komeito 198 af 465 mandater. Det vil i så fald være det værste resultat, siden koalitionen kortvarigt mistede magten i 2009.

LDP sad før valget på 247 mandater på egen hånd.

Det største oppositionsparti, CDPJ, har i prognoserne kurs mod en markant fremgang.

LDP har været plaget af en skandalesag om uregelmæssig omgang med kampagnemidler blandt LDP-parlamentsmedlemmer.

Generelt er situationen i Japan præget af økonomiske udfordringer og øgede spændinger med den store nabo Kina.

I det japanske valgsystem vælges 289 medlemmer i enkeltmandskredse som i Storbritannien, hvor den kandidat, der får flest stemmer, får mandatet. 176 medlemmer vælges ved forholdstalsvalg som i for eksempel Danmark.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT