To ud af tre irakiske indvandrere over 50 år er på førtidspension

18. NOV 2024 • 22:43ERHVERV/POLITIK

Indvandrere fra en række lande er særligt overrepræsenteret blandt modtagere af førtidspension, viser analyse.

Indvandrere fra en række lande er særligt overrepræsenteret blandt modtagere af førtidspension i Danmark.

Det viser en ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening, der har opgjort personerne ud fra oprindelsesland, skriver Berlingske.

Her fremgår det, at knap to ud af tre irakiske indvandrere, der er over 50 år, modtager førtidspension. Hvor det tilsvarende tal for personer med dansk oprindelse er 11 procent.

Foruden indvandrere fra Irak, der topper listen, er der også en større andel modtagere af førtidspension fra Libanon, Tyrkiet, Somalia, Algeriet og Afghanistan.

Mellem 15 og 29 procent af alle med oprindelse i de lande i den arbejdsdygtige alder - fra 18 til 67 år - er på førtidspension. Det tilsvarende tal for personer med dansk oprindelse er 6,6 procent, skriver Berlingske.

Partierne Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti siger til mediet, at de opfordrer ministeren til at indkalde til forhandlinger på området.

På det sociale medie X gentager Liberal Alliances politiske ordfører Solbjørg Jakobsen opfordringen.

- Det her kan vi ikke sidde overhørig, skriver hun med henvisning til Berlingskes historie.

- Hvad ligger bag? Er der nogen, som ikke skulle have fået den livslange forsørgelse, spørger hun og gentager, at de fire partier er "100 procent parate til forhandlinger, men S-ministeren afviser".

- Det håber jeg, at regeringen vil genoverveje.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) afviser over for Berlingske, at man vil genåbne tidligere tilkendegivelser af førtidspension til ikkevestlige indvandrere - men hun holder øje med udviklingen.

I maj lød det fra regeringspartiet Venstre, at man ville revurdere ikkevestlige indvandreres ydelse, "så flere kan komme i job".

Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, sagde dengang, at man var villig til at drøfte emnet.

Det lød dog, at det var afgørende for Socialdemokratiet, at syge borgere ikke skulle frygte at miste deres førtidspension.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT