Regeringspartier ser positivt på at fjerne krav for udsatte

25. AUG 2024 • 17:47ERHVERV/POLITIK

Moderaterne har foreslået at fjerne krav for hjemløse og stofmisbrugere, hvilket S og V er enige i.

Socialdemokratiet og Venstre vil gerne være med til at give de flere tusinde udsatte i Danmark mere ro og fred til at være anderledes frem for at møde dem med krav fra det offentlige.

Moderaterne har søndag varslet en ny tilgang til hjemløse og stofmisbrugere, hvilket regeringspartierne i form af Socialdemokratiet og Venstre støtter.

- Det velfærdssamfund, som fungerer godt for de fleste af os, kan med love og regler meget ofte være en spændetrøje eller snubletråd for dem, der er allermest udsatte. Det skal vi have lavet om, siger politisk ordfører Christian Rabjerg Madsen (S).

Moderaternes forslag kommer forud for regeringens store værdighedsreform.

Ifølge Ritzaus oplysninger har lignende tanker været drøftet i regeringspartierne, da de i januar mødtes på Marienborg, hvor partierne drøftede, hvad de kan gøre for de socialt udsatte.

Der vil i første omgang blive afsat 100 millioner kroner til området. Beløbet er ifølge Moderaterne forankret i det finanslovsforslag, regeringen ventes at lægge frem i næste uge.

De udsatte fortjener mere hjælp, end de får i dag, og det skyldes, at velfærdsstaten har udviklet sig til en systemstat ifølge Venstre.

- Vi har nogle mennesker, som virkelig lever deres liv på kanten af samfundet og er meget udsatte, og de møder et system lige nu, hvor de ikke får det, de egentlig har ret til, siger socialordfører Linea Søgaard-Lidell (V).

Der skal også gøres op med, at kommuner peger fingre ad hinanden, og at psykiatrien og resten af sundhedsvæsenet er uenige om, hvem der har ansvaret, lyder det.

Moderaterne er inspireret af et koncept fra udlandet, som handler om, at man som udsat ikke kan gå ind ad "den forkerte dør".

Udsatte borgere skal således kun henvende sig til én myndighed for at få den nødvendige hjælp.

Leder Lars Løkke Rasmussen (M) foreslår, at man "kan uddelegere hele ansvaret til en social hub eller en ngo", siger han til Jyllands-Posten.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT