WHO-stempel kan fremskynde adgang til Bavarians mpox-vaccine

13. SEP 2024 • 13:45ERHVERV/POLITIK

Bavarian Nordics vaccine er den første mpox-vaccine, der sættes på WHO's liste over prækvalificerede vacciner.

Bavarian Nordics vaccine mod mpox er kommet på Verdenssundhedsorganisationen WHO's liste over prækvalificerede vacciner.

Det skriver Bavarian Nordic i en selskabsmeddelelse.

WHO's liste over prækvalificerede vacciner er en service til Unicef og andre agenturer under FN, der indkøber vacciner. Det skal sikre, at vacciner, der bruges til at skabe immunitet, er sikre og effektive.

Ifølge Bavarian Nordic er vaccinen den første mpox-vaccine, der får en prækvalifikation hos WHO.

- Vi er særdeles begejstrede over, at vores mpox-vaccine har modtaget prækvalifikation fra WHO, hvilket er et vidnesbyrd om styrken af vores vaccine og kvaliteten af de data, vi har genereret gennem adskillige studier, såvel som i det virkelige liv, siger topchef Paul Chaplin i meddelelsen.

Ifølge topchefen vil godkendelsen hjælpe med at fremskynde adgangen til vaccinen på hele det afrikanske kontinent.

Vaccinen, som blandt andet markedsføres under navnet Imvanex, er godkendt til aktiv immunisering mod kopper og mpox i personer på 18 år eller ældre.

Ifølge anbefalinger fra WHO kan vaccinen dog også bruges off-label i børn og unge samt gravide og personer med nedsat immunforsvar i udbrudssituationer, hvor fordele opvejer ulemper. Det skriver Bavarian Nordic i meddelelsen.

Når lægemidler bruges off-label, anvendes de til et andet formål end det, de er godkendt til.

Bavarian har desuden ansøgt om, at få vaccinen godkendt til børn i alderen 12 til 17 år ved Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

I august erklærede Verdenssundhedsorganisationen, WHO, for anden gang på to år global sundhedskrise på grund af sygdommen mpox.

Det skete efter et udbrud i Den Demokratiske Republik Congo (DR Congo) havde spredt sig til nabolande.

Torsdag lød det fra det danske medicinalselskab, at det forventer at kunne levere op til 13 millioner doser af vaccinen inden udgangen af 2025. Allerede inden udgangen af i år forventer selskabet at kunne levere 2 millioner doser.

Bavarian Nordic meddelte 5. september, at de første doser af selskabets mpox-vaccine var landet i DR Congo. Siden er der afsendt over 250.000 doser ifølge selskabet.

Vaccinerne er doneret af Europa-Kommissionen, den amerikanske regering og Bavarian Nordic.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT