Centraleuropa rammes af ekstremt vejr - frygt for oversvømmelser

13. SEP 2024 • 16:13UDLAND

Prag arbejder energisk for at forhindre oversvømmelser. Polen, Slovakiet, Østrig og Tyskland er også i fare.

Ekstremt vejr rammer dele af Centraleuropa, og man frygter i Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Østrig og dele af det sydlige Tyskland de værste oversvømmelser i årtier.

Det skriver nyhedsbureauerne Reuters og AFP.

Kraftig regn er faldet i Tjekkiet siden torsdag, og de værst ramte områder kan vente, hvad der svarer til en tredjedel af den årlige nedbør frem til søndag.

I hovedstaden Prags historiske bycenter er myndighederne i gang med at aflede vandet fra floden Vltava, der også kendes under sit tyske navn: Moldau. Der bruges sandsække for at stoppe vandet.

Og lige så slemt vil det stå til i nabolandene de kommende dage.

- Data viser, at vi står over for nogle urolige dage, siger den tjekkiske premierminister, Petr Fiala, på tv efter et krisemøde.

Han advarer om, at der nogle steder kan blive tale om oversvømmelser, der normalt er hundredårshændelser.

- Vi har grebet til alle de nødvendige midler for at forhindre skade på ejendom og liv, siger han.

I 2002 gik floder over deres bredder i Prag, og det tvang dengang myndighederne til at evakuere titusinder der borgere. Bygninger kollapsede, og byens undergrundsbane var oversvømmet i månedsvis.

Fredag er der varslet maksimal alarm i centrale og sydvestlige områder af Tjekket, herunder Prag, hvor der bor 1,3 millioner mennesker.

Fodboldkampe og andre sports- og kulturarrangementer rundt om i landet er aflyst hele weekenden.

Det danske udenrigsministerium advarer danske rejsende om de ekstreme vejrforhold i Tjekkiet.

- Der er høj risiko for oversvømmelser og væltede træer. Infrastruktur, som for eksempel veje og broer, kan blive beskadiget eller oversvømmet, og transport påvirket, hedder det.

Vejreksperter i blandt andet det sydlige Polen siger, at kloaksystemer ikke vil være i stand til at absorbere de store vandmasser, og det giver stor risiko for oversvømmelser, rapporterer nyhedsbureauet dpa.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT