Provinskommuner har stor gavn af ny ordning for udlændinge

27. JUN 2024 • 11:34ERHVERV/POLITIK

Den såkaldte supplerende beløbsordning har medvirket til at finde 1151 par udenlandske hænder til ledige job.

En ny ordning har på bare et år skaffet mere end 1000 udenlandske ansatte til danske virksomheder med brug for flere hænder.

Og mange af dem - 58 procent - er ansat på arbejdspladser, der ligger uden for hovedstadsområdet.

- Det er i Danmarks yderområder, at det er sværest at skaffe kvalificeret arbejdskraft.

- Dermed bidrager ordningen ikke blot til flere medarbejdere i Danmark, men tilmed til at styrke landets yderområder og hindre for stor skævvridning af Danmark, siger Steen Nielsen, der er arbejdsmarkedschef i Dansk Industri (DI).

Der er tale om den såkaldt supplerende beløbsordning, der trådte i kraft i april sidste år.

Den giver mulighed for arbejdstilladelse til borgere fra lande uden for EU, hvis de kan tjene mindst 393.000 kroner og bliver ansat under danske vilkår på et tidspunkt, hvor arbejdsløsheden er lav.

Tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at 1151 personer var omfattet af ordningen med udgangen af april i år.

477 af dem - svarende til 41 procent - er ansat i hotel og restaurationsbranchen.

- Ideelt set skaffede vi den nødvendige arbejdskraft ved at ansætte faglærte tjenere og kokke via optagene fra vores erhvervsskoler herhjemme.

- Men det har vist sig ikke at være tilstrækkeligt, og derfor er vi glade for den supplerende beløbsordning, der har været med til at forhindre, at flere har måttet sige nej til bookinger og reducere åbningstiden på grund af manglende personale, siger Jeppe Møller-Herskind, der er viceadministrerende direktør i brancheorganisationen Horesta.

Regeringen har en forventning om, at ordningen vil vokse til et omfang svarende til 4500 personer i 2030. Og det er ikke urealistisk, hvis man spørger Steen Nielsen fra DI.

- Det kommer selvfølgeligt meget an på, om arbejdsmarkedet fortsætter med at være lige så stærkt, som det har været tilfældet de senere år.

- Men demografien siger, at den danske del af arbejdsstyrken vil blive mindre de kommende år, og derfor vil behovet for arbejdskraft udefra nok ikke blive mindre, siger han.

Samme forventning har man i Horesta:

- Vi er en branche i vækst, og derfor vil der fortsat være et behov for at kunne rekruttere i udlandet. I den forbindelse er det væsentligt at have en ordning, hvor der er så få barrierer som muligt, siger Jeppe Møller-Herskind

Den supplerende beløbsordning er - som navnet antyder - et supplement til den oprindelige beløbsordning, der giver udlændinge fra lande uden for EU mulighed for arbejdstilladelse, hvis de får en årsløn på mere end 487.000 kroner.

I dag er omkring 15.000 personer omfattet af den almindelige beløbsordning.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

29. JUN 2024 • 23:38SPORT
Thomas Delaney: Den er meget tung