OVERBLIK: Ansatte blev fyret og chef stoppede efter Moderaterne-sag
I august beskrev B.T. en indberetning om dårligt arbejdsmiljø i Moderaterne. Nu efterkommes påbud fra tilsyn.
Der er kommet styr på rammerne for et bedre arbejdsmiljø i Moderaternes sekretariat.Det vurderer Arbejdstilsynet nu, viser en aktindsigt.
Tilsynet vurderer, at partiet har efterkommet et påbud, der skulle sikre, at "krænkende handlinger i form af mobning og anden nedværdigende adfærd ikke forringer ansattes sikkerhed eller sundhed på kort eller lang sigt".
Få et overblik over sagen her:
* 30. august:
En række nuværende og tidligere ansatte hos Moderaterne sender en fem sider lang indberetning til Arbejdstilsynet om dårligt arbejdsmiljø.
Her beskrives et miljø med mobning og sexisme i organisationen, skriver B.T., der har fået indblik i indberetningen.
* 31. august:
Folketingsmedlem for Moderaterne Karin Liltorp vil have igangsat en undersøgelse af situationen i partiet.
Partisekretær Kirsten Munch Andersen siger til TV 2, at hun har reageret på de henvendelser, der måtte have været angående arbejdsmiljøet i partiet. Og at hun ikke genkender det billede, som bliver tegnet.
* 1. september:
Der skal igangsættes en uvildig undersøgelse af arbejdsmiljøet i Moderaterne, mener folketingsmedlem og medlem af Moderaternes hovedbestyrelse Jeppe Søe.
* 2. september:
Efter et mere end ni timer langt krisemøde i partiet fortæller partileder Lars Løkke Rasmussen, at Moderaterne skal have hjælp udefra af en erhvervspsykolog, der er ekspert i arbejdsmiljø.
Moderaterne vil også oprette en whistleblowerordning. Partiets sekretariat skal også have besøg af Arbejdstilsynet. Moderaterne har selv taget kontakt til tilsynet, lyder det.
* 3. september:
Den nyudnævnte digitaliseringsminister, Caroline Stage Olsen, undskylder sin rolle vedrørende dårligt arbejdsmiljø i partiet. Det siger hun før et gruppemøde.
Jeppe Søe fastholder, at der skal være en uvildig undersøgelse, og at tilknytningen af en erhvervspsykolog ikke er nok.
* 4. september:
Liltorp siger, at hun har tillid til den proces, der er sat i gang, selv om hun krævede en undersøgelse, uvildig eller intern.
* 5. september:
Jeppe Søe vil melde sig ud af Moderaterne. Det fortæller han ifølge B.T. i mediets podcast "Q & Co" med Henrik Qvortrup som vært.
* 6. september:
Lars Løkke Rasmussen siger, at Arbejdstilsynet ikke har fundet problemer med sexisme eller sexchikane i forbindelse med sit tilsyn på Moderaternes partikontor.
* 17. september:
Utilfredse medarbejdere tilbydes fratrædelsesaftale, hvor der fremgår en tavshedspligt, hvis de vil fritstilles.
* 23. september:
Ifølge et internt brev til partiets medarbejdere, som TV 2 er i besiddelse af, har partiet mistet tilliden til "samtlige medarbejdere" i den politiske afdeling i sekretariatet på Christiansborg. Som følge af det fyres tre medarbejdere. Den ene af de tre bliver senere genansat efter eget ønske.
Yderligere syv medarbejdere har valgt at tage imod tilbud om en frivillig fratrædelse. Dermed har Moderaternes sekretariat mistet omkring en fjerdedel af de ansatte.
Lars Løkke Rasmussen erkender, at der har været en mobbekultur i sekretariatet.
* 25. september:
Moderaternes partisekretær, Kirsten Munch Andersen, stopper, meddeler partiet i en pressemeddelelse.
- Moderaterne og ikke mindst medarbejderne fortjener at få ro til arbejdet. Det er der brug for, siger hun i pressemeddelelsen.
* 17. oktober:
Efter tre besøg i sekretariatet giver Arbejdstilsynet Moderaterne et påbud. Det skal efterkommes senest 15. januar.
- Virksomheden påbydes at sikre, at arbejdet planlægges, tilrettelægges og udføres, så krænkende handlinger i form af mobning og anden nedværdigende adfærd ikke forringer ansattes sikkerhed eller sundhed på kort eller lang sigt. Det skal I gøre i forbindelse med arbejdet i Moderaternes sekretariat, skriver Arbejdstilsynet ifølge DR.
* 20. januar:
Moderaternes egen tilbagemelding på påbuddet er blevet vurderet af Arbejdstilsynet. Her lyder vurderingen, at påbuddet er efterkommet.
/ritzau/