Radikale vil sætte stopper for gasfyr efter stigning: En falliterklæring
Martin Lidegaard kalder det "ubegribeligt", at regeringen bare trækker på skuldrene over de nye tal om gasfyr.
Det er en "falliterklæring", at antallet af gasfyr igen i 2024 var stigende. Derfor bør man blandt andet stoppe installationen af gas- og oliefyr fra næste år.Sådan lyder det fra den politiske leder for Det Radikale Venstre, Martin Lidegaard.
- Dels er det stik imod vores klimamål, men det er også i et sikkerhedspolitisk perspektiv ubærligt, at vi øger vores afhængighed af gas, på et tidspunkt hvor vi stadig importerer for milliarder kroner af gas fra Rusland, siger han.
Lidegaards udtalelser kommer i forlængelse af, at en aktindsigt fra Sikkerhedsstyrelsen, som DR har fået, viser, at der sidste år blev installeret 4200 gasfyr i Danmark. Knap 400 mere end året før.
Det er stik imod regeringens ambition om i 2028 at erstatte gasfyrene med fjernvarme, i de områder hvor det giver mening, og andre steder med individuel varmeforsyning som varmepumper.
Derfor finder Martin Lidegaard det "ubegribeligt", at regeringen bare trækker på skuldrene over de nye tal, hvis det fortsat er ønsket at udfase gas.
- Når noget begynder at gå den forkerte vej, så synes jeg, at der skal handles på det.
Ifølge klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) ønsker regeringen fortsat at se et mindre gasforbrug ved en gradvis udfasning af gassen.
Det mangler dog at blive analyseret, hvordan det skal ske, så det er den bedst mulige løsning for at borgerne sikres, lyder det fra ministeren.
Men det er ikke raketvidenskab, lyder det fra Lidegaard.
Et stop for installationer af gas- og oliefyr samt enkelte regulerende greb kan nemlig gøre alternativer mere attraktive for danskerne.
- Når folk investerer i gas, så skyldes det typisk, at der er et lokalt fjernvarmeprojekt, der lige akkurat er blevet for dyrt, eller varmepumpepuljerne er udtømte.
- Derfor er vi nødt til at kigge på reguleringen og sige, at de rammer, vi har, ikke er gode nok.
Ifølge Lidegaard skal fjernvarme- og varmepumpepuljerne fyldes op. Det ville nemlig langt de fleste steder skabe billigere varmepriser. De steder, hvor det ikke er tilfældet, skal staten hjælpe til.
Og det behøver ikke koste milliarder af kroner.
- Det er et overskueligt beløb, der ville gavne vores samfund og vores sikkerhed. Og ikke mindst de mange husejere, lyder det fra Martin Lidegaard.
Lidegaard tilføjer, at jo hurtigere danskerne får udfaset gas, jo hurtigere kan man afhjælpe andre europæiske lande med at blive fri fra russisk gas samt få dansk industri til at køre på grøn gas.
/ritzau/