Trump kan ramme EU's ømme punkter i hektisk opstart
EU holder øje med Trumps meldinger om forsvar og handel, mens von der Leyen fortsat afventer møde med Trump.
Vil Trump indføre told på europæiske varer, presse forsvarsudgifterne i vejret og trække sig fra Paris-aftalen om klima?I Bruxelles afventer EU-Kommissionen og EU-Parlamentet Trumps tale ved indsættelsen og de første hektiske dage og uger, der vil give en indikation på, hvor langt Trump reelt vil trække retorikken fra valgkampen.
- Jeg forventer det uventede de næste fire år. For sådan tror jeg, det bliver med ham, siger næstformand for EU-Parlamentet, Christel Schaldemose (S).
Trumps udmeldinger kan lægge et tungt pres på Europas økonomi, der i forvejen er presset af krigen i Ukraine og høje energipriser.
Uvisheden før Trumps indsættelse er ikke blevet mindre af, at EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, tilsyneladende ikke står højt på Trumps kontaktliste.
Von er ikke blevet inviteret til mandagens indsættelsesceremoni. Og der er fortsat ikke nogen dato for et møde mellem EU-systemets topleder og Trump, siger en talspersonen for EU-Kommissionen mandag.
Til gengæld ser Italiens premierminister, Giorgia Meloni, lige nu ud til at kunne blive Europas stemme i Trump-land.
Meloni er med til indsættelsen efter, at hun også har besøgt Trump i hans hjem Mar-a-Lago i Florida og mødt Elon Musk.
Netop Musk og hans påvirkning af europæiske valgkampe med blandt andet støtte det tyske parti, Alternative für Deutschland (AfD) vækker bekymring hos SF's Kira Marie Peter-Hansen.
- Det er tydeligt, at der er et stort forsøg på at påvirke demokratiet i Europa og ændre nogle af de værdier, Europa er bygget på. De næste år vil vise, hvor stabile de enkelte demokratier i Europa er.
- Nogle af de nye EU-lande vil opleve en større polarising og splittelse, men meget afhænger af de kommende valg i Tyskland og Frankrig, siger Kira Marie Peter-Hansen.
Danmarksdemokraterne er i samme nationalkonservative partigruppe, ECR, som Melonis parti Italiens Brødre i EU-Parlamentet.
Danmarksdemokraternes medlem af EU-Parlamentet, Kristoffer Storm, håber derfor ikke overraskende, at Meloni kan blive en stærk stemme i Europas samtaler med Trump.
- Meloni vil gerne bygge bro mellem dem, de andre ikke vil snakke med. Orbán eksempelvis.
- Derfor kan hun meget vel få en spændende rolle i forhold til Trump. For der er også mange, der har et anstrengt forhold til Trump på grund af den måde, han udfolder sig på, siger Kristoffer Storm.
Han vil særligt holde øje med risikoen for en "handelskrig" mellem Europa og USA.
- Trump er kendt for at tale med meget store ord og så ofte gradvist glide af og ende på det, han mener er den rigtige beslutning, siger Kristoffer Storm.
I valgkampen varslede Trump en told på 10-20 procent på europæiske og dermed danske varer.
Von der Leyen har dog åbnet for øget europæisk køb af blandt andet LNG-gas for at formidle Trump og undgå tariffer.
Det kan være et eksempel på et samarbejde med Trump, som kan ende med at gavne Europa, mener Kristoffer Storm.
- Vi i Europa kan blive nødt til at ændre nogle ting, der i første omgang kan virke ekstreme og lidt skræmmende, men som i sidste ende kan vise sig at være rigtig godt, siger Kristoffer Storm.
Han fremhæver, at Europa frem for at købe gas i Rusland eksempelvis begynder at købe mere gas i USA.
Eller at Europa øger sine forsvarsudgifter i lyset af Trumps krav, men dermed også bliver bedre rustet til at forsvare sig selv.
/ritzau/