Novo klar til pris-møde med vigtige amerikanske mellemmænd

24. SEP 2024 • 19:10ERHVERV/POLITIK

Tirsdag var Novos topchef i USA og forklare selskabets priser for Senatet. Bernie Sanders havde et es i ærmet.

Det ser ud til, at den demokratiske senator Bernie Sanders fik, hvad han kom efter, under en høring i Senatet om danske Novo Nordisks priser.

Her skulle topchef Lars Fruergaard Jørgensen forklare, hvorfor listeprisen på lægemidlerne Ozempic og Wegovy er højere i USA end andre steder.

Og her havde Bernie Sanders et es i ærmet.

Angiveligt har de tre største selskaber, som forhandler aftaler for de store amerikanske sundhedsforsikringer, lovet ikke at ville fjerne dækningen for midlerne, hvis listepriserne sænkes.

Det er ellers noget, som Novo tidligere har oplevet, hvilket kan skyldes, at mellemmændene så ikke længere kunne få den samme profit.

Lars Fruergaard Jørgensen blev flere gange præsenteret for meldingen, som han sagde, var ny. Han kendte derfor ikke detaljerne.

Slutteligt spurgte Bernie Sanders, om han - hvis PBM'erne holdt deres ord - vil sænke listepriserne i USA.

- Hvis det virker på en måde, hvor patienterne får adgang til mere betalelig medicin, og vi har sikkerhed for, at det sker - og ikke som da vi tidligere sænkede listepriserne, og færre fik adgang til vores medicin - vil vi være positive over for det, svarede Fruergaard Jørgensen.

Der gives store rabatter fra medicinalselskaberne, når de forhandler med mellemmændene, der skal få lægemidlerne gjort til en del af forsikringerne, da det er et kæmpe marked.

Det er dog ikke altid, at den rabat ender ude hos amerikanerne, da nogle af mellemmandsselskaberne er ejet af sundhedsforsikringsselskaberne.

Det kan derfor også påvirke deres fortjeneste, hvis listepriser sænkes.

Tidligere er Novos diabetesmedicin Levemir forsvundet som en del af dækningen mange steder, da listeprisen blev sænket.

Søren Løntoft Hansen, senioranalytiker hos Sydbank, hvor han følger Novo Nordisk, er overrasket over den melding, som Bernie Sanders havde med.

Han hørte en Lars Fruergaard Jørgensen, som virkede åben over for det.

- Hvis de sænker listeprisen og stadigvæk har adgang til amerikanerne, vil den største regning gå til et andet led i værdikæden (mellemmændene, red.).

Han fortæller, at mellemmændene er ekstremt vigtigt, fordi det er via dem, at man får adgang til det amerikanske marked.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

24. SEP 2024 • 21:12UDLAND
USA indleder monopolsag mod Visa
FÅ ABONNEMENT