Minister frygter for amerikansk lammelse på klimatopmøde efter Trump
Valget af Donald Trump kan lamme amerikanske forhandlere på COP29 i næste uge, frygter klimaminister Aagaard.
Klimaminister Lars Aagaard (M) blev godt og grundigt bekymret, da han onsdag morgen vågnede op til resultatet fra det amerikanske valg.Sejren til Donald Trump kan meget vel ende med at lamme de internationale klimaforhandlinger, der finder sted i Baku, Aserbadjsjan, næste uge.
Her skal verdenssamfundet blive enige om et nyt mål for klimafinansiering til udviklingslande, og det kan være svært uden Vestens største økonomi som medspiller.
- Valgresultatet kan desværre betyde, at det ser vanskeligt ud at få den rige del af verden til samlet set at løfte et ansvar på finansiering i tråd med det, Danmark og EU mener er rimeligt, siger Lars Aagaard.
Klimaministeren understreger, at han har fuld respekt for det demokratiske valg i USA.
Men valget af Donald Trump gav ham ”kriller i maven”, fordi republikaneren har varslet, at han trækker USA ud af Paris-aftalen igen, som han også gjorde i sin seneste præsidentperiode.
- Der er en vis sandsynlighed for, at det betyder, at de amerikanske forhandlere vil stå i en position, hvor de ikke har så meget at forhandle med, siger Lars Aagaard.
Når det kommer til klimafinansiering, er USA en absolut nøglespiller. Som en enorm økonomi og verdens største forurener historisk set er det afgørende for en aftale, at landet indvilliger i at kanalisere penge til verdens fattigere lande.
- USA har en så stor økonomi og er et så velhavende land, at der ikke er nogen, der kan erstatte USA’s rolle, siger Lars Aagaard.
- Derfor er det vigtigt, at USA kan vedkende sig sit medansvar, og det er derfor, jeg vågnede med kriller i maven, for hvad det mon vil betyde for COP29.
Når USA ikke kan indtage en afgørende rolle i forhandlingerne, vil der opstå et magtvakuum.
Det kan ifølge flere iagttagere bane vejen for, at et land som Kina kan tage en mere ledende rolle i de internationale forhandlinger.
- Tomrum i politik fyldes altid op, og det gør det selvfølgelig yderligere komplekst, hvilken dynamik det her skifte sætter i bevægelse, siger Lars Aagaard.
Ministeren vil dog også pointere, at sorgerne ikke nødvendigvis skal tages på forskud. USA’s delstater kan tage et større ansvar selv, og klimapolitik er i høj grad også forbundet med sikkerheds- og industripolitik, hvor grøn omstilling kan være en sikker og billig vej.
- Min forventning vil derfor stadig være, at der er en udvikling, hvor USA bliver grønnere og grønnere gradvist. Måske ikke i samme tempo, men det vil dog fortsætte.
/ritzau/