Trump-sejr kan skabe magtvakuum og besvære klimatopmøde

6. NOV 2024 • 18:00ERHVERV/POLITIK

Klimatopmødes forhandlinger om ny klimafinansiering besværes voldsomt af Donald Trump, lyder bekymringer.

Næste uges forhandlinger på klimatopmødet COP29 i Baku, Aserbajdsjan, er over natten blevet væsentligt mere besværlige.

Med valget af Donald Trump som USA’s næste præsident har den afgørende nation fået en leder, der har varslet at trække USA ud af Paris-aftalen og den internationale klimakamp.

Der er risiko for, at forhandlingerne strander i en sådan grad, at en aftale må udskydes, vurderer Jarl Krausing, vicedirektør og international chef i tænketanken Concito.

- Man har en kæmpe usikkerhed på den amerikanske side, siger han og fortsætter:

- Derfor er det meget sandsynligt, at man ender med at skulle skubbe dele af beslutningen til næste COP i Brasilien.

På klimatopmødet skal verdenssamfundet blive enige om et nyt mål for klimafinansiering.

Det skal fordele et hidtil uset stort milliardbeløb fra verdens rige lande til de fattige, der rammest hårdest af klimaforandringerne, selvom de med smal levestandard har bidraget mindst til forureningen.

Her har USA en kerneposition som en stor økonomi med den største historiske udledning af drivhusgasser.

Det var ventet, at USA ville gå hårdt til forhandlingerne for at begrænse størrelsen på det nye finansieringsmål, mens lande fra det globale syd presser på.

Men det ændrer yderligere karakter, når Donald Trump står i spidsen, og grønne organisationer frygter nu for et helt tilbageholdt USA i forhandlingerne og en manglende ambitiøs aftale.

- Der er den store risiko, at man får demonstreret over for det globale syd, at de rige lande kollektivt ikke lever op til de forpligtelser, de har taget på sig, siger Jarl Krausing.

Der er ingen andre lande, der kan lægge det samme pres på store økonomier, som USA kan, påpeger han.

Derfor bliver der nu et stort vakuum, som skal udfyldes af andre parter, hvis klimatopmødet skal resultere i en finansieringsaftale.

Her understreger John Nordbo, klimarådgiver i ngo’en Care og fast observatør til klimatopmøder, at EU bliver nødt til at tage ansvaret på sig.

- Det må stå klart, at EU har en vigtigere rolle at spille, nu hvor USA må siges at træde i baggrunden i forhold til klimaforhandlingerne, siger han.

- Det vil være op til EU at samle stumperne op.

Den danske regering forsøger at balancere sin tilgang til det nye præsidentskab i USA.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har lykønsket Donald Trump med valget, men han må samtidig erkende, at det kan være ringe for klimaet.

- Det er klart, at hvis USA på ny trækker sig ud af Paris-aftalen, er det ikke godt for den globale indsats mod klimaforandringerne. Det kan man godt tillade sig at sige, siger han onsdag.

Han påpeger dog, at sidst Donald Trump var præsident og trak USA ud af Paris-aftalen, valgte flere delstater at tage klimasagen i egen hånd.

Han er derfor ikke modløs.

- Man spiller med de kort, man har på hånden.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT