Landbrugsformand kritiserer læk fra trepart: Forhaler forhandlinger
Landbrug & Fødevarer vil ikke stå på mål for hvad som helst i politisk aftale om grøn trepart, siger formand.
Landbrugets førstemand, formand for Landbrug & Fødevarer Søren Søndergaard, kritiserer, at der undervejs i de højspændte forhandlinger om den grønne trepart, er blevet lækket oplysninger til pressen.I sin beretning på interesseorganisationens årlige delegeretmøde i Herning siger han, at det har "forhalet forhandlingerne".
- Det er dybt frustrerende at se på, fordi vi i landbruget står og stamper i boksen som en flok galopheste, der venter på at komme ud over stepperne, siger Søren Søndergaard, der også hentyder til, at der er gået "politisk teater" i forhandlingerne.
Landbrug & Fødevarer er en af de centrale aktører, der sammen med regeringen indgik en aftale om en grøn trepart i juni.
Aftalen mangler dog fortsat at blive vedtaget i Folketinget, hvor forhandlingerne lige nu er gået i stå.
Oppositionspartier mener, at regeringen foreløbig ikke har lagt tilstrækkeligt på bordet i forhold til landsbrugets nedbringelse af kvælstof, der skal være med til at sikre et sundere vandmiljø.
Et lækket notat fra forhandlingerne har eksempelvis vist, at kvælstofreduktionen i 2027 vil være lavere med den grønne trepart, end hvad der blev aftalt i landbrugsaftalen fra 2021.
Søren Søndergaard siger, at det var Landbrug & Fødevarers "klare forventning", at en politisk aftale ville være indgået nu.
Interesseorganisationen står fortsat "fuldt og helt på mål" for aftalen, der blev indgået i sommer.
- Men vi står selvfølgelig ikke på mål for hvad som helst, Folketinget kan forhandle sig frem til. I landbruget har vi ikke for vane at udskrive en blankocheck - og det gør vi heller ikke her.
- Men jeg er fortrøstningsfuld i forhold til, at der nok skal komme en aftale, som vi kan se os selv i, siger Søren Søndergaard i sin tale.
Han adresserer også "en af de knaster", der har fyldt meget i forhandlingerne: Vandmiljøet.
- Problemet er, at udfordringerne med kvælstof, fosfor, spildevand og så videre er så ujævnt fordelt, siger landbrugsformanden.
Derfor er "kravene" til nogle områder i landet "ekstremt urealistiske".
Videre henviser han til, at der i treparten fra sommer står, at vandmiljøet nogle steder også er afhængig af kvælstofreduktioner i nabolande, og at regeringen derfor skal have "skærpet fokus" på at sikre, at de også leverer deres del.
I trepartsforhandlingerne er tre scenarier for landbrugets reduktion af kvælstof udarbejdet af Finansministeriet i spil.
Scenarierne spænder fra, at der skal reduceres 12.900 ton kvælstof om året til 14.100 ton om året.
/ritzau/