Konservative afviser snarligt exit fra finanslovsforhandlinger

6. NOV 2024 • 16:07ERHVERV/POLITIK

De Konservative vil fortsat forhandle om næste års finanslov på trods af tvivl fra statsministeren tirsdag.

Statsminister Mette Frederiksen (S) udtrykte tirsdag en kritik over for, at De Konservative skulle være på vej væk fra forhandlingsbordet om næste års finanslov.

- Som jeg forstår det, er Mona Juul på vej væk fra de forhandlinger. Hun er mere optaget af et eller andet blåt samspil eller modspil. Jeg ved ikke, hvad I har gang i i blå blok. Det er sikkert et eller andet parlamentarisk dril af regeringen, lød det fra statsministeren.

Men at De Konservative skulle være klar til at forlade forhandlingerne, er ikke noget, partiformand Mona Juul genkender.

- Nej, det kan jeg på ingen måde genkende. Vi er kaldt til finanslovsforhandlinger i dag klokken 16.00, og medmindre Mette Frederiksens udmelding i går betyder, at vi er blevet smidt ud, så ved vi det ikke selv.

De Konservative har sammen med Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti aflagt en musketered ved forhandlingerne om næste års finanslov.

Og den fortsætter, når forhandlingerne pågår igen onsdag eftermiddag.

- Vi har valgt at komme og gå sammen, og det har vi, fordi vi ser en flertalsregering, der konstant lægger udspil for bordet som: "Man kan få det her eller lade være".

- Og det er bare helt almindeligt forhandlingsmæssigt, at vi prøver at pulje vores mandater.

Heller ikke finansordføreren hos Liberal Alliance, Ole Birk Olesen, kan genkende, at der skulle være blå partier på vej væk fra forhandlingsbordet.

- Det er en meget forkert udlægning. Vi er tværtimod gået ind i de forhandlinger med et ønske om at lave en aftale med regeringen, og vi er kommet med nogle forslag til, hvad vi gerne vil have gennemført i finanslovaftalen.

Ifølge finansordføreren kommer de blå partier onsdag med de samme ønsker, som de afleverede til finansminister Nicolai Wammen (S) ved de seneste forhandlinger.

Det er blandt andet et ønske om en akutpakke på 500 millioner kroner til Kriminalforsorgen, at tilføre Forsvaret 200 millioner kroner samt indføre et tilskud til hjemmepasning af eget barn i alle kommuner.

Men ingen af ønskerne er deciderede krav, lyder det Ole Birk Olesen.

- Vi har ikke på nogen måde sagt, at vi skal have 100, 90 eller 50 procent af vores ønsker gennemført. Vi har bare sagt, hvad vi gerne vil have gennemført, og så må vi se, hvad regeringen kan tilbyde.

- Hvis regeringen nu siger: "Jamen det er fint nok med jeres ønske på to milliarder. Vi kan levere 50 millioner", så tror jeg, vores besked vil være, at det ikke er godt nok.

- Men vi kommer ikke som sådan til at trække os fra finansloven.

Det er blandt andet en reducering af 2900 statslige administrative årsværk, der skal finansiere de blå partiers ønsker. Men også en nedskrivning af regeringsreserven i finansloven.

Regeringsreserven er en pulje penge, der afsættes til højt prioriterede regeringsinitiativer. I 2025 er der ifølge finansloven fra 2024 afsat 242 millioner kroner.

Dertil vil de blå partier bruge af forhandlingsreserven i finansloven på 500 millioner kroner. Ifølge Ole Birk Olesen ville det give en overfinansiering af de blå partiers ønsker på 900 millioner kroner.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT