Forligsmand har talt med parter i norsk SAS-konflikt

25. AUG 2024 • 20:20ERHVERV/POLITIK

Forligsmanden har søndag talt med parterne i SAS-strejken i Norge. Han håber, de snart kan mødes.

Forligsmand Mats Ruland har søndag talt med begge parter i SAS-konflikten i Norge. Det skriver det norske nyhedsbureau NTB.

- Der er ikke planlagt flere møder endnu, men jeg håber, at parterne snart er klar til at mødes, skriver han i en besked til den norske tv-station NRK.

Fagforeningerne Fellesforbundet og Parat bekræfter til NTB, at de har været i telefonisk kontakt med forligsmanden søndag formiddag.

Mats Ruland meldte lørdag, at han ville gå ind i konflikten, efter at 155 kabineansatte fredag påbegyndte en strejke.

Strejken kom som en reaktion på lønforhandlinger, hvor kabinepersonalet og ledelsen i SAS ikke kunne nå til enighed.

- Der er ingen grund til at holde endnu et møde før der ligger et nyt tilbud fra arbejdsgiveren. Det siger Martinus Røkkum, der er leder for SAS Norge Kabinforening, søndag til den norske fagforening Parat ifølge NTB.

Han udtalte sig også til fagforeningen fredag, hvor han fortalte, at SAS ikke havde været villige til at imødekomme personalets krav.

Det forventes som udgangspunkt, at konflikten optrappes som planlagt på onsdag klokken 06.00.

I så fald vil strejken udvides til at omfatte 790 SAS-ansatte, der er organiseret i Fellesforbundet og Parat.

Parat anklager nu også SAS for strejkebryderi, da selskabet ifølge foreningen har bedt det øvrige personale om at benytte sig af kabinepersonale, der ikke er medlem i de strejkende forbund, Parat og Fellesforbundet.

- Næsten alt kabinepersonale i Norge er organiseret. I praksis betyder det, at SAS planlægger at bruge personale fra Sverige og Danmark til at udføre de strejkendes arbejdsopgaver, siger Martinus Røkkum.

Den anklage afviser pressechef i SAS Øystein Schmidt.

- Vi bedriver ikke strejkebryderi. Omfordeling af ansatte er normalt i selskabet, og det sker ikke mere end sædvanlig, siger han til NTB.

Han opfordrer samtidig til at vende tilbage til forhandlingsbordet. Ifølge ham anerkender SAS Norge, at de ansatte har lav løn, og selskabet er indstillet på at tilbyde reallønsvækst.

Strejken har betydet, at over 40 udenrigs- og indenrigsafgange er aflyst søndag. Også mandag er der allerede aflyst 21 afgange ifølge TV 2.

Øystein Schmidt oplyste ellers lørdag, at strejken ikke havde forårsaget store trafikale udfordringer.

/ritzau/NTB

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT