DD-profil skal på barsel og erstattes af Venstre-mand

24. OKT 2024 • 08:41ERHVERV/POLITIK

Folketingsmedlemmet Mads Fuglede skiftede tidligere i år fra Venstre til Danmarksdemokraterne.

Fra november til februar har Danmarksdemokraterne et mandat færre og Venstre - og dermed regeringen - et mandat mere i Folketinget.

Det sker, når folketingsmedlem Mads Fuglede (DD) skal på barsel. For mens han er væk, overtager Venstres Kristian Pihl Lorentzen Fugledes plads i Folketinget.

Fuglede skiftede 19. marts i år fra Venstre til Danmarksdemokraterne, da han ikke kunne forsvare Venstres politik på blandt andet en CO2-afgift på landbruget.

Pihl Lorentzen har tidligere været fast folketingsmedlem. Det var han fra 2005 til 2022. Fra februar til april i år afløste han Fuglede i Folketinget, efter at Fuglede var blevet far til to. Det var i den periode, at Fuglede skiftede parti.

Fuglede blev valgt ind i Folketinget ved valget i 2022 for Venstre i Vestjyllands Storkreds. Her er Pihl Lorentzen førstesuppleant.

Der er ingen betænkeligheder hos Fuglede, ved at en Venstre-mand overtager hans plads i Folketinget. Fuglede oplyser til Ritzau, at Pihl Lorentzen "løfter vigtige sager for det midt- og vestjyske."

Fuglede er far til to, nemlig sønnen Johannes og datteren Ingeborg. Børnene har han med kæresten Maria Worm. Det er med Ingeborg, at Fuglede holder barsel.

I øjeblikket har Venstre 23 mandater og Danmarksdemokraterne 16. SVM-regeringen har til sammen 86, mens oppositionen har 83 mandater.

Desuden er der nogle løsgængere i Folketinget. Blandt dem er Jon Stephensen, tidligere hos Moderaterne. Han har en stemmeaftale med regeringen.

Når Fuglede går på barsel, vil regeringen altså have 87 mandater i nogle måneder. Plus aftalen med Stephensen. Dermed er det indenrigspolitiske flertal sikret.

Det er ikke altid givet, at der indkaldes en suppleant, hvis et folketingsmedlem skal på orlov af den eller anden grund. Det gør Venstre eksempelvis ikke, når Linea Søgaard-Lidell (V) vil være fraværende i forbindelse med fødslen af sit tredje barn.

Alexandra Sasha er ellers førstesuppleant for Venstres liste i Københavns Storkreds. Tidligere på året stillede hun op som kandidat for Venstre til EU-parlamentsvalget, der fandt sted 9. juni. Men i maj trak hun sit kandidatur, efter at B.T. skrev, at hun havde været bestyrelsesmedlem for European Russian Forums ungdomsorganisation og blev beskyldt for at have russiske forbindelser.

Gruppeformand Lars Christian Lilleholt (V) har blandt andet udtalt, at "suppleanten ikke vil kunne indgå i Venstres folketingsgruppe, og derfor indkaldes der ikke en suppleant for Linea". Alexandra Sasha er ikke længere medlem af Venstre, har hun udtalt.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT