Danmark hjemtager seks F-35-kampfly fra base i USA

26. JUN 2024 • 17:59ERHVERV/POLITIK

Danmark har købt 27 F-35-kampfly og har fået leveret fire til Flyvestation Skrydstrup, men venter på flere.

Et flertal i Folketinget er enig om at hjemtage seks danske F-35-kampfly, der anvendes til uddannelse i USA. Det sker som følge af forsinkelse i leveringen af de nye danske kampfly.

Det oplyser Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

- Allerede i foråret bad jeg Forsvaret kigge på mulige løsninger, hvis de nye danske F-35-kampfly i TR-3-konfiguration blev forsinkede.

- Det er meget positivt, at vi nu har fundet en løsning, så forsinkelserne fra producenten påvirker os mindst muligt, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i meddelelsen.

Leverancen af de nye F-35-kampfly er i forvejen blevet meldt forsinket flere gange.

Danmark har købt 27 F-35-kampfly og har fået leveret ti.

De fire er blevet leveret til flyvevåbnet på Flyvestation Skrydstrup i efteråret 2023, og de seks er placeret på Luke Air Force Base i USA.

Det er dem, der nu skal hjemtages. Dermed kan de operative milepæle for indfasning af kampflyene i Forsvaret fastholdes.

Hjemtagningen af kampfly gør det muligt at øge piloter og støttepersonels træningsniveau i Skrydstrup. Samtidig kan pilotuddannelsen i USA fortsætte.

Men de kampfly, der hjemtages, er i en ikke-opdateret version kaldet TR-2-konfiguration. Kampflyene i TR-3-konfiguration har betydeligt opgraderet hardware og software.

De opgraderede kampfly er forsinkede fra producenten Lockheed Martin, og de vil derfor indledningsvist blive leveret i en afgrænset version af TR-3, som alene kan anvendes til træningsformål.

Derfor sendes de i første omgang til Luke Air Force Base, hvorfra et fly med den ældre software så sendes til Danmark. Der vil være løbende udskiftning.

De resterende kampfly vil blive leveret frem mod 2027.

- F-35-kampflyene er en stor investering for Danmark, som får betydning for vores forsvar og sikkerhed i mange år frem, og det er helt afgørende, at vi følger indfasningen tæt, siger Troels Lund Poulsen i pressemeddelelsen.

Det ventes ikke at påvirke donationen af F-16-fly til Ukraine samt Danmarks forpligtelser over for forsvarsalliancen Nato.

Det er endnu uvist, hvornår Danmark sender de ældre fly til Ukraine.

Ritzau forsøger at få et interview med forsvarsministeren.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU