Skoleleder siger op: 'Kan godt forstå, hun kaster håndklædet i ringen'

Heldagsskolen skal finde en ny skoleleder, da Mette Fabricius Nielsen har opsagt sin stilling. Opsigelsen kommer ikke som en overraskelse for skolebestyrelsesformand Selina Munch-Petersen, som mener skolen er på en katastrofekurs. Morten Riis afviser, at regionskommunen udsulter skolen.
Siden marts 2021 har Mette Fabricius Nielsen stået i spidsen for Heldagsskolen, som er et skoletilbud for elever med adfærdsmæssige og emotionelle udfordringer, autisme, ADHD og elever med tilknytningsforstyrrelser. Men når oktober er slut, takker hun af og overlader roret til en anden. Og det er der ikke noget at sige til, mener en frustreret skolebestyrelse.
– I går skete der det, der ikke måtte ske – skolelederen på Heldagsskolen sagde op! Det er et stort tab for skolen og for hele det bornholmske specialskolesystem, men desværre er det ikke overraskende. For selvom der blev gjort opmærksom på et presset personale allerede sidste år, har situationen med et stigende antal elever og nu yderligere besparelser gjort det umuligt at fortsætte, fortæller skolebestyrelsesformand Selina Munch-Petersen i en pressemeddelelse.
Til Tidende uddyber Selina Munch-Petersen, at hun godt kan forstå, at skolelederen har sagt op, men at hun samtidig er ærgerlig over, at skolen mister en kompetent leder.
– På den ene side er man jo chokeret, fordi man har jo håbet til det sidste, at det ikke var den vej, vi gik. Men samtidig er vi jo også lidt ude i en katastrofekurs, for nu står vi uden leder, og personalet er presset i forvejen. Børnene har ikke de rammer, de har behov for. Man besparer endnu mere. Hvad sker der så næste år? Kommer der så endnu flere besparelser? Hvornår stopper det? spørger skolebestyrelsesformanden, som derfor godt kan forstå, at Mette Fabricius Nielsen ikke kunne se sig selv fortsætte i jobbet.
– Hun kommer fra en af de virkelig velrommerede specialskoler over på den anden side af vandet, så det var virkelig et guldkorn, vi fik. Men med den måde, som hele systemet har behandlet hende og skolen på, så er der ikke noget at sige til, at hun kaster håndklædet i ringen, siger Selina Munch-Petersen med henvisning til, at Mette Fabricius Nielsen kom fra en stilling som pædagogisk leder på Kasperskolen i Ballerup.
– Det er efterhånden en længere gentagende historie her på øen, at når man ansætter dygtige og kompetente mennesker, som vores nu tidligere leder, får de ikke mulighed for at udnytte deres potentiale fuldt ud under de nuværende forhold. De har ikke mulighed for at få deres ressourcer i spil, fordi de ikke bliver mødt med de rammer, der er nødvendige for deres trivsel og udvikling. At miste en skoleleder af den kaliber er en direkte konsekvens af et system, der presser både elever og medarbejdere uden at sikre de rette vilkår.
Elever tabes på gulvet
Skolebestyrelsesformanden frygter, at den kritiske situation på Heldagsskolen vil besværliggøre mulighederne for at finde en kompetent afløser.
– Jeg tænker, at det bliver svært at tiltrække nogen, og det bliver svært at sælge de rammer, som der er på nuværende tidspunkt. Fordi vi bliver jo skåret voldsomt ned, samtidig med, at vi får proppet børn ind, som har diverse ting og sager. Vi skal jo favne bredt. Det er ikke som specialskoler og andre steder, hvor man specialiserer sig på nogle bestemte områder. Her er det mange forskellige børn med mange forskellige komplekse problematikker, som man skal kunne mestre, siger Selina Munch-Petersen.
Hvilke konsekvenser får det for børnene, at der ifølge jeres mening ikke bliver afsat nok ressourcer?
– Jamen, det har jo de konsekvenser, at de ikke opnår den livsduelighed, og de får ikke det, der skal til for, at de kan fuldføre en afgangseksamen. De får ikke det, der skal til for, at de kan være på arbejdsmarkedet. Og mange af dem ender på en overførselsindkomst, fordi deres system er så belastet og har været så belastet, siden de var helt små.
Så de bliver ligesom tabt på gulvet?
– Ja, det er mere opbevaring end det er en specialskole, hvis jeg skal sige det.
Kan du ikke godt forstå, at kommunen også er nødt til at spare nogle penge?
– Jo, men kommunen har også et ansvar over for de her børn. De her børn har jo lige så mange rettigheder, som alle andre skolebørn har til at få en ordentlig skolegang og en afgangseksamen.
– Mange af de her børn er jo også beskyttet under handicap-konventionen. Fordi mange af dem er børn med handicap, altså en eller anden form for psykisk handicap. Men det tager man heller ikke rigtig højde for.
Så tænker I, at der er sparet så meget, at de bryder konventionerne?
– I nogle tilfælde, ja. Vi står jo med elever, som man ikke kan honorere, og som bliver kastet rundt i systemet, til trods for, at man faktisk skal kunne løfte opgaven. Og i sidste ende, så bliver resultatet, at det er anbringelser, fordi man ikke kan honorere det, børnene har behov for. Og det kan jo ikke være rigtigt, at vi skal derhen, hvor vi skal anbringe børn ude fra hjemmet, fordi kommunen ikke kan efterleve det behov og de krav, der skal til for at kunne give et barn en ordentligt skolegang.
– Det presser også familier. Jeg kender til flere familier, der simpelthen har valgt at fraflytte øen, fordi børnene ikke får den hjælp, de skal have, siger Selina Munch-Petersen, som selv har en datter på Heldagsskolen.
Riis afviser: Vi udsulter ikke skolen
Morten Riis (EL), forperson for Børne- og Skoleudvalget, vil ikke udtale sig om skoleleder Mette Fabricius Nielsens opsigelse, da han ikke kommenterer på personalesager. Men han anerkender, at kommunalbestyrelsen har været nødt til at tage nogle hårde beslutninger i forbindelse med budgetforliget for 2025 - herunder at spare 584.000 kroner på Heldagsskolen.
– Jeg er bekymret for kommunens økononi i det hele taget, og der er lige blevet forhandlet et budget på plads, hvor også specialskolerne bliver ramt af besparelser. Det er jeg lige så ærgerlig over, som jeg er over besparelserne på de andre områder. Men vores opgave er jo også at løse et svært budget, og det har vi sådan set også gjort med det her budget, siger Morten Riis, som dog ikke mener, at Heldagsskolen generelt har været ramt af besparelser de senere år.
– Jeg kan ikke genkende billedet af, at vi totalt set over længere tid har udsultet hele deres skole. Jeg ser det snarere modsat, at der er sket det, at vi har allokeret flere midler specifikt til hele deres skole.
– Vores specialskoler, Heldagsskolen i særdeleshed, har jo i mange, mange år faktisk været friholdt for besparelser, og vi faktisk har udvidet vores budget på de områder. Og det er jo sådan lidt i det lys, jeg synes, man skal se det, siger han.
Han oplyser, at der er en samlet årlig udgift på 55 millioner kroner til regionskommunens to specialskoler, og at kommunalbestyrelsen lægger op til en samlet besparelse på 2,3 millioner kroner på de to skoler tilsammen.
– Det er jo klart, at vi kan ikke levere den samme service til nogen af de ting, som vi skærer på. Og jeg deler bekymringen om hele børneområdet, som hele kommunalbestyrelsen også deler. Så jeg er med på, og jeg er også glad for, at de (skolebestyrelsen på Heldagsskolen, red.) råber vagt i gevær, for det er jo også deres opgave at gøre. Og vi er ikke ignoranter overfor deres bekymringer. Men det er ikke det samme, som at vi kan finde midlerne.
Tidende har kontaktet Mette Fabricius Nielsen for kommentar, hun er endnu ikke vendt tilbage.

NYT JOB
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration