Skat – hvad med en adventsgave? Her er de tre bedste råd

Skat – hvad med en adventsgave? Her er de tre bedste råd
Det kan være en dog idé at logge på Skat og tjekke, om oplysningerne om ens privatøkonomi er opdaterede. Foto: Sydbank
NYHED | 9. DEC 2023 • 11:00
NYHED
9. DEC 2023 • 11:00

Sydbank opfordrer til, at man husker at tjekke sin forskudsopgørelse. Der kan faktisk gemme sig en lille, gratis "adventsgave".

Nåede du ikke lige det med forskudsopgørelsen? Fortvivl ej, for den ligger stadig i din skattemappe, og du kan sagtens nå at rette i den.

Selv om duften af småkager, frikadeller og rødkål er påtrængende, og ord som "Skat" og "forskud" ikke ligefrem bidrager til den gode julestemning, så forestil dig, at din forskudsopgørelse er en adventsgave til dig selv.

Jo, også bankfolk kan skam have blik for de kulinariske glæder, julemåneden kan byde på, hvilket dette indledende citat fra en pressemeddelelse udsendt af Sydbank vidner om – men det gælder kun for en stund! For ellers er blikket i bankverdenen naturligvis stift rettet mod det pekuniære, altså tilværelsens og borgernes pengemæssige forhold.

Derfor:

– Måske din økonomi har ændret sig, eller din arbejdstid er blevet anderledes, så skal du gøre dig selv en tjeneste at logge på din skattemappe. Og helst inden den 10. januar, for så betaler du den rigtige skat allerede fra årets start, siger Nikolaj Nexø Grønnegaard fra Sydbank på Bornholm i pressemeddelelsen, som i sin fortsættelse endog byder på sprogblomster af fineste karat:

– Sidegevinsten ved din "egen adventsgave" får du helt gratis – og den nydes nok bedst med lidt hjemmebag. Den hedder "god samvittighed". Og så er den helt gratis, siger Nikolaj Nexø Grønnegaard.

Ifølge forbrugerøkonom i Sydbank Ann Lehmann Erichsen henter Skat mange oplysninger automatisk, men der er løbende oplysninger, som kun du som skatteborger selv kender.

Hvis jobbet er skiftet ud med et nyt, eller du har ændret din arbejdstid, kan lønnen for eksempel enten være steget eller faldet.

– Turen til jobbet kan været blevet længere, måske er køreturen skiftet ud med masser af hjemmearbejde? Ser løn og befordringsfradrag rigtigt ud? Har du mistet dit job og er kommet på dagpenge i løbet af året eller omvendt? Måske er du gået på pension. Du ved det bedst selv, og Skat er sådan set dit eget ansvar – og din egen samvittighed, siger Ann Lehmann Erichsen i pressemeddelelsen.

På samme måde

Nikolaj Nexø Grønnegaard supplerer:

– Boligejerne vil for første gang i det nye år kunne se, hvad de nye ejendomsvurderinger betyder for deres økonomi direkte i kroner og øre. Tidligere har du betalt din grundskyld til kommunen cirka to gange om året. Fra det nye år bliver din grundskyld trukket over skatten, hvorfor du ikke får anmassende PBS-betalinger eller får et større træk to gange om året.

Alle boligejere betaler altså fremover deres samlede boligskatter, både ejendomsværdiskat og grundskyld, på samme måde, som de betaler indkomstskat.

Hører man til de boligejere, der har høje boligskatter, vil man ifølge Ann Lehmann Erichsen måske derfor mærke, at den disponible indkomst falder mærkbart, når lønnen for januar tikker ind. Den samlede beskatning stiger dog ikke. Betalingen bides blot over i 12 lige store dele frem for, som det har været hidtil, at ejendomsskatten faldt i to store rater i januar og juli.

– Fra nu af kan du se ejendomsskatten på din forskudsopgørelse og bagefter nedjustere dine månedlige indbetalinger til budgetkontoen med det tilsvarende beløb. Så passer pengene, forklarer hun.

De tre råd

Pressemeddelelsen fra Sydbank oplister forbrugerøkonomens tre bedste råd til forskudsopgørelsen:

1. Vær analog digitalt: Print din forskudsopgørelse for 2024 – og for 2023 – ud. Læg dem ved siden af hinanden og se på alle tal – linje for linje. Ser det rigtigt ud, eller mangler der noget?

2. Skat vejleder om mange situationer, hvor ens "status" ændrer sig. Giftermål, skilsmisse, pensionering med videre, hvor de anbefaler, at man tjekker sine tal.

3. Tjek Skats fradragsguide, så dine fradrag stemmer.

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 01-03-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Fredag eftermiddag - lørdag morgen: Over 4 kr. eller under 2 kr.  Hvis du flytter dele af dit forbrug fra kogespidsen (kl. 17-21) til efter midnat slipper du med halv skade. Så lær at programmere din vaskemaskine, tørretumbler eller elbil. Opdateret kl. 13.14. Næste opdatering kl. 00.14.

Bornholms energi og forsyning