Opfinderfinale blev stor triumf for friskole

Opfinderfinale blev stor triumf for friskole
Tre hold elever fra Friskolen Østerlars blev nummer et, to og tre på Bornholm i opfinderkonkurrencen Projekt Edison. Foto: Friskolen Østerlars
NYHED | 11. NOV 2023 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED
11. NOV 2023 • 15:30

Elever fra Friskolen Østerlars kom på de tre øverste pladser i den bornholmske Edison-finale.

Friskolen Østerlars blev den helt store triumfator i den bornholmske finale i den landsdækkende opfinderkonkurrence Projekt Edison.

Da finalen fandt sted på færgen Povl Anker med 28 hold fra de bornholmske grundskoler som deltagere, var det tre hold fra 4.-6. klasse i Østerlars, som besatte de tre første pladser. De syv bedst placerede hold i lokalfinalen går videre til en finale i Øksnehallen i København den 16. november, hvor hold fra hele Østdanmark skal dyste og tale godt for deres ideer.

På skolen i Østerlars er man naturligt nok stolte over resultatet:

– Det er jo fantastisk, og nogle af eleverne er ikke så gamle, men går kun i 4. klasse, siger viceskoleleder Sarah Dalgaard.

En rød tråd

Når hun bliver spurgt om en forklaring på, hvorfor netop Friskolen Østerlars klarer sig så godt, lyder svaret:

– Det er lidt en rød tråd på skolen at arbejde projektorienteret på mange områder og have flere værksteder og "anderledes uger", og vi har projektopgaver i overbygningen både i 7., 8. og 9. klasse, inden eleverne har det som afgangsprøve i 9. klasse.

– Vi tror på, at det er noget af det de skal lære, når de forlader skolen, hvordan arbejder man projektorienteret inden for forskellige brancher. Det med at turde stå frem og fremlægge noget og præsentere et produkt, siger Sarah Dalgaard.

Projekt Edison er en landsdækkende opfinderkonkurrence og et undervisningsforløb for elever i grundskolen. Lærere og elever bliver guidet gennem en lærerig proces, hvor eleverne skal bruge deres kompetencer indenfor entreprenørskab, innovation og teknologi til at skabe nye løsninger på virkelige problemer.

Multimøllen

Eleverne arbejder i år under temaet "Vi skaber energi" med produktudvikling, præsentationsteknik, visualisering og markedspotentiale som forberedelse til lokalfinalerne og til landsfinalerne i november, hvor de skal fremvise deres endelige produkt for forældre, undervisere og dommere. Det fortæller skolen i en pressemeddelelse.

Vinderprojektet blev "Multimøllen". Eleverne på holdet forklarer, at multimøllen er en blanding af en havvindmølle og tidevandsmølle. Over vandet er der en vindmølle, der skaber strøm, men under vandet sidder der en tidevandsmølle, som udnytter tidevandets bevægelsesenergi. På toppen af møllen sidder solceller, som skal give multimøllen sin energi.

På den måde er det 100 procent bæredygtig energi, fortæller eleverne.

Andenpladsen gik til holdet "Move Maker" (klemmer til at sætte på tøjet for at optage strøm, når man bevæger sig) og tredjepladsen til "Energibomberne" (en slags flydende bold, der genererer strøm via bølgeenergi).

Nervepirrende

Eleverne siger i pressemeddelelsen om processen med Edison:

– Begyndelsen var svær. Der er jo så meget, der allerede er opfundet. Men vi synes, vi kom frem til nogle gode idéer. Vi brainstormede over hvad energi var. Så skulle vi finde en masse viden, så vi kunne blive inspirerede.

– Det er interessant, især for den halvdel af klasserne, der er 4. klasser. De havde aldrig prøvet det før.

– Det var nervepirrende at stå foran dommerne. I ni dage var vi ikke elever. Vi var opfindere! Det var sjovt at prøve noget anderledes.

– Vi havde pludselig et ansvar, både for projektet og gruppen, fortæller eleverne fra Østerlars.

 

Vinderholdet bag "Multimøllen" – her med en "møllekage". Foto: Friskolen Østerlars

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 29-11-2023 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Onsdag eftermiddag-torsdag morgen: Igen et højt prisniveau i kogespidsen (kl. 17-21). Men der er relativt billige elpriser efter midnat, hvor vi kan anbefale, at man lader sin elbil, vasker sit tøj, tørretumbler og får vasket køkkengrejet. Opdateret kl. 13.01. Næste opdatering kl. 00.14.

Bornholms energi og forsyning