I regn og slud skæres græskar og hoppes i halm

I regn og slud skæres græskar og hoppes i halm
Halmlabyrinten er en stor succes, uanset hvordan vejret er. Foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT | 15. OKT 2023 • 19:00
NYHED | ABONNENT
15. OKT 2023 • 19:00

Efterårsferien har meldt sin ankomst med regnvejr og blæst. Det forhindrer dog ikke børn og barnlige sjæle i at samles om de planlagte aktiviteter.

Efterårsferien er landet, og det betyder for flere af byerne på Bornholm en perlerække af arrangementer til underholdning af turister såvel som de lokale børn, som har fået en hel uge fri og nu kan slippe kreativiteten og energien løs.

Det begynder dog at regne, da Tidendes bil blinker ind mod Årsdale. Byen ser aldeles forladt ud, og foran Høkeren på havnen står da også bare nogle få voksne og kryber sammen under halvtaget. En håndfuld børn har trodset vind og vejr og løber rundt på en bunke halmballer, der er lagt ud på græsset ud mod vandet. Der var ellers varslet efterårshygge med græskar og alverdens spændende sager.

Da der er et ophold i regnen begynder folk at bevæge sig mere frit igen, og indenfor i butikken sidder dog nogle stykker i varme og tørvejr og nyder en kop kaffe. Der er halv pris på isene, men måske det ikke lige er vejret til det - sådan tænker i hvert fald de voksne, vil tiden senere vise.

Det ser umiddelbart lidt halvtomt ud i Årsdale søndag eftermiddag. Foto: Sarah Thun Kristensen

Efter lidt forespørgsler og snakken frem og tilbage står det nemlig klart, at festen foregår på bagsiden af Høkeren, og her er der sandelig en helt anden stemning. Iklædt huer, regnjakker og plastikhandsker trodser byens borgere helt og aldeles det kedelige vejr, og der graves græskar ud, skæres, spises kage og hygges under åben himmel.

– Jeg tror, at folk er klar over, at vejret er sådan her, og så har de taget tøj på til det, gætter Olav Elvang med et smil.

Han er med i Høkerlauget, som er bestyrelsen for byens butik, som er drevet af frivillige. Udover at være butik vil de også lave sociale aktiviteter, der binder byen sammen, og det er søndagens arrangement en del af.

– Vi prøver at finde på forskellige initiativer, som folk kan være med til. Nu er det jo efterår, og så gør man sådan noget her med græskar og den slags, fortæller han.

Olav Elvang er en del af Høkerlauget, som er bestyrelsen for den frivillige købmand Høkeren i Aarsdale. Foto: Sarah Thun Kristensen

De fleste af de fremmødte har en tilknytning til Aarsdale. Nogle af dem fordi de ejer et sommerhus eller en flexbolig, men selvom man i byen havde frygtet, hvad det skulle betyde for byens liv, så er der faktisk en del af dem, der er gode til at engagere sig og deltage i byens liv.

Det begynder at regne igen, men det generer ikke en lille flok græskarsnittere, som er optaget af at få udhulet den store orange frugt helt ordentligt. Rundt om hjørnet kommer en lille gut med en gammeldags isvaffel, og der skal tydeligvis meget mere til, før det ikke er isvejr i Aarsdale.

Vejret var mere til indehygge - her fra Café Rosa i Gudhjem. Foto: Sarah Thun Kristensen

Korte bukser i regnen

Turen går videre til Gudhjem, som igen i år har et imponerende efterårsferie-program. Der er masser af regnjakker, hatte og hele regnsæt at se, efterhånden som man bevæger sig ned af Brøddegade.

Gående på rad og række og med næsen stikkende op af kraven har flere familier vovet sig udenfor for at se, hvad Gudhjem kan byde på på en regnvejrssøndag.

Bag ruderne er der fuld gang i indehyggen ved cafébordene, og et kort tjek hos Gudhjem Is afslører, at der også her er kø og efterspørgsel uanset årstiden. Her har flere familier bænket sig ved cafébordene indendørs med is og kaffe, mens en modig gruppe vælger at tage kaffen med ud på de øde, regnvåde gader i en to-go kop.

De får dog snart øje på den lokkende åbne dør hos Café Rosa, hvor de prikkede gardiner, borde og tæpper og duften af kanelsnegle inviterer ind til feriehygge med varm kakao.

Længere fremme på Ejnar Mikkelsensvej troner den traditionsrige labyrint lavet af halmballer, og mens de voksne er krøbet i skjul i et midlertidigt overdække, så leges der altså lystigt videre i korte bukser og sweatshirts i halmparadiset.

Der bliver slidt i regnvejret for at få udhulet græskaret. Foto: Sarah Thun Kristensen