Hellere lille og vågen: 'Vi er stolte af at sådan en lille flække kunne vinde'

Hellere lille og vågen: 'Vi er stolte af at sådan en lille flække kunne vinde'
Der var frugt, vand og varme popcorn, da Nyker afholdt Lokaldyst. Foto: Gitte Hansen
NYHED | ABONNENT | 18. MAJ 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
18. MAJ 2023 • 05:30

De fire repræsentanter fra Aarsballe overvejede at blive hjemme, men de dukkede alligevel op til præmieoverrækkelsen. Og det var heldigt, for selvom – eller måske fordi – de er den mindste by, så var det dem, der vandt Lokaldysten.

Det så ikke ud af meget, da mellem 20 og 25 mødte op til Lokaldysten i Aarsballe tirsdag i sidste uge, og de var da også det lokalsamfund, der havde samlet færrest brikker ud af de fire deltagende. Men da de 83 indtjente brikker blev divideret med de bare 71 indbyggere, så blev det alligevel dem, der løb med præmiesummen.

– Vi er rigtig glade, og vi er stolte af at sådan en lille flække kunne vinde det her, fortæller en begejstret bestyrelsesmedlem Lone Jørgensen fra Aarsballe dagen derpå.

Hun fortæller, at der ved aftenens arrangement blev spurgt om, de fremmødte ville have resultatet eller maden først, og der var bred enighed om, at folk ville høre resultatet først. Og stik imod hvad de fire fremmødte fra Aarsballe havde forventet, var det navnet på deres lille "flække", der blev råbt op.

– Vi havde slet ikke forventet at vinde. Vi overvejede faktisk at blive hjemme, men det var da godt, at vi ikke gjorde det, griner Lone Jørgensen.

I borgerforeningen har de slet ikke talt om, hvad pengepræmien skal bruges til, men det skal helt sikkert være noget, der bliver til glæde for alle. Måske en oplevelse eller noget til borgerhuset, gætter hun.

Hun har en oplevelse af, at arrangementet var en stor succes, og hun er slet ikke i tvivl om, at det ville være en fornøjelse at gøre det igen. Måske der i fremtiden kan udvikles videre på både aftnerne i lokalsamfundene, men også på den fælles afslutning, hvor 45 mødte op, og de fleste var på vej hjem efter en times tid.

– Men man snakker jo sammen på kryds og tværs, og så er det jo op til byerne hver især at finde ud af, om der skal udvikles på det, fortæller Lone Jørgensen.

En fælles dag

Også i Klemensker er der højt humør. Irene Dunker, som er kasserer i Klemensker Land- og Byforening, gætter på, at der mødte omkring 70 op i løbet af aftenen, og hun havde forberedt sig på, at det nok blev et af de små samfund, der skulle løbe med førstepræmien.

– Folk var meget positive og glade for arrangementet, og det var godt med noget motion og fællesskab. Jeg troede nok, at det skulle blive Aarsballe eller Rø, der skulle vinde, for der bor ikke særlig mange i de områder, og de er meget engagerede i fællesskabet, fortæller hun.

Det betyder dog ikke det store, hvem der vandt, for selve konkurrencen fandt sted på selve aftenen, hvor hun oplevede, at folk var gode til at tage en ekstra tur. Hun tror også, at indbyggerne i Klemensker er klar på en omgang mere, og ligesom i nabolaget mener hun også, at det er et koncept, der kan udvikles videre.

– En anden gang, så kunne man måske holde det den samme dag ude i lokalsamfundene, og så kunne man mødes allerede om aftenen til fælles arrangement, foreslår hun.

På den måde skulle borgerne kun afsætte en enkelt aften, og man kunne føre hyggen direkte videre til det store fællesskab.

 

Optællingen viste, at Nyker havde flest brikker, men da der blev divideret op, var det Aarsballe, der stod som vinder. Privatfoto

 

Sol og blæst i Nyker

Nyker var det samfund, hvor de havde samlet allerflest brikker sammen. Ikke mindre end 210 stykker blev det til.

Da brikkerne blev fordelt på antal indbyggere blev det dog kun til 0,31 omgange per indbygger, hvor Aarsballe havde 1,16 omgange per indbygger, fortæller Gitte Hansen. Hun er kasserer i Nyker Borgerforening.

– I Nyker vandt vi på hyggen. Vi havde en rigtig god aften, hvor både miniput fodbold og de mere modne spillere tog en runde i forbindelse med deres træning, fortæller hun.

Borgerforeningen stod klar med popcorn på en aften med masser af blæst, men også med masser af sol.

– Der blev gået, løbet, cyklet, grint og talt sammen på kryds og tværs. Det var super hyggeligt, og vi kommer stærkt igen næste år, fortsætter hun.

Ved præmieoverrækkelsen var 11 hjælpere og deltagere fra Nyker med, og de afsluttede aftenen med gode ideer til næste års arrangement.

Også i Rø er de begejstrede for dysten. Her dukkede omkring 45 borgere op i alle aldre.

– Folk hyggede sig og fik en snak, mens grillen var i gang med pølser og brød. Flere havde på forhånd været skeptiske, men blev glædeligt overraskede, fortæller Lene Kofoed fra Rø Borgerforening.

– Der er helt sikkert stemning for at gentage det næste år, og der er allerede forslag til, hvordan vi kan gøre det endnu hyggeligere med flere tiltag.

Fordel at være få

Hos DGI er Flemming Torsten Sørensen også begejstret for både lokaldysten og dens afslutning på Klemensker Kro, hvor omkring 50 mennesker fra alle fire lokalsamfund var samlet til præmieoverrækkelse over en pølse og en øl.

– Jeg fornemmede, at folk har været super glade for det, og det gav mening. Det har været en hyggelig og sjov måde at være sammen på, fortæller han.

Han gætter på, at der i løbet af de fire dage, hvor dysten blev afviklet blev engageret mellem 200 og 250 mennesker.

– Det er vi egentlig meget godt tilfredse med, fortæller han.

Det er ikke usandsynligt, at lokaldysten vender tilbage til 4-kløverklyngen, som gerne vil have mere samhørighed og hjælp til at løfte midtøen, men han afviser heller ikke, at projektet kunne rulles ud for nogle af de lidt større byer på Bornholm.

– Det er en stor fordel at være et lille samfund, for du kan nærmest gå ud og stemme dørklokker og få alle med til at gå en enkelt runde, og så er du jo langt, men kunne man eksempelvis aktivere Aakirkeby, Hasle, Svaneke og den slags byer, så ville det nok være lidt mere fair, mener han.

Modsat mener han dog, at Rønne bliver for stor, så det ville være for svært at skabe en fællesskabsfølelse i byen.

Om Lokaldysten vender tilbage og i så fald hvorhenne bliver dog først afgjort efter en evaluering mellem DGI og de deltagende lokalsamfund.