Grisetryner er bløde og lidt fugtige

Grisetryner er bløde og lidt fugtige
Sådan en svinetryne er faktisk ret sjov at røre ved, mener Magda og Karla.
NYHED | ABONNENT | 15. SEP 2024 • 14:31
NYHED | ABONNENT
15. SEP 2024 • 14:31
Af:
Tekst
fotos: Søren Strandman-Møller

Åbent Landbrug var en kæmpesucces. Børnene boltrede sig på Gamlevældegård og stiftede bekendtskab med nye dyr.

”De stinker!” Magda og Karla er rørende enige. Morten og Marlene modsiger dem ikke. Der er ikke meget rosenduft i denne svinestald.

Til gengæld er svin nogle spændende dyr. I hvert fald hvis man er syv år gammel som Magda og seks år som Karla. Sådan en tryne er faktisk ret sjov at røre ved, selvom det kræver, at man ifører sig noget, der ligner en dragt fra et epidemihospital, inden stalddøren slås op. Mennesker og svin har ikke særlig godt af at udveksle bakterier.

Gamlevældegård er proppet til randen med landbrugsturister en solbeskinnet søndag i september. Svinene er i markant undertal.

– Der kommer nok mellem 1.500 og 2.000 i dag, siger Christian Klevin Koefoed, der er gårdejer og turguide i dagens anledning.


Magda og Karla synes, svin er søde, men de lugter ikke så godt.

 

 

Kan han nu også køre traktor?

Det er Landbrug & Fødevarer, der står bag arrangementet ”Åbent Landbrug”, hvor 58 gårde rundt i hele landet åbner stalde og lader for alle nysgerrige. Og det er første gang, Gamlevældegård lægger marker og bygninger til.

– Jeg har aldrig set grise før. Karla kigger benovet på det store dyr.

– Det har jeg heller ikke. Magdas mund står på vid gab. Nysgerrig og en smule skræmt. For de er altså godt nok store, de grise.


Gårdejer Christian Klevin Koefoed og mor Susanne er i fuld vigør med at klæde gæsterne på inden staldsafari.

 

Det er bygningen også; altså stor. Det tager lang tid at komme rundt, for staldsafari sker i slentretempo med indlagte griseklappepauser. Da næste hjørne rundes, bliver lyden infernalsk. Øredøvende hvin fra minigrisebasser, der blot er et par dage gamle, men som har lært skrigets ædle kunst fra fødslen. Her må selv et dødsmetalband se sig slået langt inden målstregen.

Karl-Emil fylder to år om få dage. Så er man faktisk en stor dreng og klar til at pløje den første og bedste mark. Søstrene Ella på fem og Mathilde på syv ser ikke helt overbeviste ud i forhold til brormands traktorførerkundskaber. Han er vist en kende for autodidakt og et par år for ung. Men det er Karl-Emil, der har fat i den lange ende her. Altså rattet.



Karl-Emil vil selv køre. De ældre søstre er ikke sikre på, han er gammel nok endnu.

 

Først karameller, så grise

Nynne på otte år er flyvende. I mere end én forstand. Dagen er planlagt ned til sidste detalje.

– Jeg har samlet karameller og prøvet hoppeborgen. Min lærer bor her, så hende skal jeg også møde, siger hun. Næste punkt på dagsordenen er staldcrawl. Grisene kalder. Eller hviner.



Der skal samles karameller. Mange karameller.

 

Christian Klevin Kofoed har travlt. Sådan en dag kræver sin mand. Men selve arrangementet er på ingen måde noget, han gennemfører ved egne kræfter.

– Jeg har fået hjælp LandboUngdom, 4H og Bornholms afdeling af Landbrug & Fødevarer, siger han.

Christian Klevin Kofoed er heller ikke ene om at passe gården til daglig. Han har fire ansatte – to uddannede og to i lære.

– Siden jeg var 15-16 år, har jeg drømt om at blive selvstændig landmand, og i 2020 overtog jeg gården, fortæller han.



Vognen er proppet med gæster, men kusken er vist gået til pause.

 

Gamlevældegård er en familiegård, der er gået i arv, og familien Klevin Koefoed har netop udvidet bedriften; dog ikke med flere levende dyr, men med tobenede. Det er nemlig søster Camilla, der er den nye købmand i Østerlars et par kilometer nede ad vejen. Hun har flyvende travlt, for kunderne valfarter til butikken. Søndag formiddag så mælkekøleren mere end almindelig slunken ud.

Den store plads foran gården byder på et væld af dufte, der (undskyld grise) er lidt mere liflige for næseborene. Supperne bobler i gryderne, grillen i burgerbaren ryger på den gode måde og pandekagerne flyver afsted over disken. Arrangementet begyndte klokken 10. Der var parkeringspladsen allerede proppet af biler. Men det er heller ikke hver dag, man får lov til at sidde i sadlen på en traktor. Især ikke, hvis man kun er næsten to år gammel som Karl-Emil.



Parkeringspladsen foran Gamlevældegård var allerede pakket et par minutter efter, at portene blev slået op.

 

 



Nynne på otte år flyver en tur på halmballerne. Om lidt kalder stalden.

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT