Fællesskabet er voldsomt i højsædet i Aarsballe

Fællesskabet er voldsomt i højsædet i Aarsballe
Lone Jørgensen er kasserer i borgerforeningen, og hun har været med til at promovere Lokaldysten for borgerne i Aarsballe. Foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT | 11. MAJ 2023 • 15:30
NYHED | ABONNENT
11. MAJ 2023 • 15:30

Det handler ikke så meget om at vinde, som det handler om fællesskabet – men at vinde ville da være en herlig bonus.

Der er pyntet med flag ved medborgerhuset i Aarsballe, for onsdag aften skal borgerne lægge alle kræfter i et fælles projekt. Omkring 20 mennesker er mødt op til starten klokken 18.30. Solen står stadig højt på en blå skyfri himmel, og der er ikke meget andet end en behagelig brise, der rører sig.

Spændingen er stor, for aftenens arrangement bliver afholdt for første gang i Aarsballe.

– Jeg har virkelig været spændt på, om der ville dukke nogen op, fortæller Lone Jørgensen.

Hun er kasserer i Aarsballe Borgerforening, og hun har været med til at gribe ideen og sprede budskabet til borgerne om, at det er onsdag aften, man skal dukke op for at vise, hvad fællesskabet kan på disse kanter. Hun er glad for, at vejret viser sig fra sin smukke side.

– Der er er flere, der har sagt, at hvis det skulle regne, så havde de bare taget regntøjet på og var kommet alligevel, men jeg tror nu alligevel, at vi er flere, nu hvor vejret er så skønt.

Selvom lokaldysten på papiret er en konkurrence med Nyker, Rø og Klemensker, så er det ikke det, der fylder.

– Vi skal holde noget rigtig hygge, og hvis det går godt, så kan vi måske gøre det igen. Men det der med konkurrencen, det var nok mest i gamle dage, når de spillede fodbold mod hinanden. I dag er det mere sammenholdet, der tæller.

 

En afsluttet runde giver en brik i fælleskassen. Foto: Sarah Thun Kristensen

 

Kaffebordet venter

Dagens ruter bliver præsenteret, og med nedtælling sendes flokken af sted igennem porten og ud på de markerede ruter. Nogle løber, andre cykler – men langt de fleste går i stille og roligt tempo på den halvanden kilometer lange rute, der går ud på Højlyngsstien til et punkt, hvor man vender rundt og går tilbage.

– Hold da op, hvor er I hurtige, lyder de opmuntrende tilråb, da en flok, som allerede har vendt rundt, passerer.

Vel ankommet tilbage ved start og mål må hver deltager udvælge en farvet rund banko-brik. Den skal lægges i den forseglede kasse, med teksten Aarsballe Lokaldyst 10. maj 2023.

Gåturen tog lige omkring 20 minutter, og det betyder, at man på de to timer i teorien kan nå ikke mindre end seks runder. Men det er vist kun i teorien. Lone Jørgensen har aftalt med et par af de omkringstående, at deres mål er at gå to ture i løbet af de to timer.

– Skal vi tage en tur mere inden kaffepausen, lyder spørgsmålet.

En enkelt skal lige have en tår vand, et par andre bliver enige om, at der skal en kop kaffe og et stykke hjemmebagt kringle til, mens de overvejer, om det bliver til mere i aften.

Fem minutter senere sætter gruppen af sted igen – denne gang lidt mindre, mens de første fire har taget hul på kaffebordets glæder.

 

Flemming T. Sørensen er idrætskonsulent ved DGI, og det er ham, der har lagt ruterne og været tovholder på Lokaldysten i alle de fire lokalområder. Foto: Sarah Thun Kristensen

 

Ikke så strømlinet

Og faktisk er det netop det, der er meningen med det hele, hvis man spørger Flemming Sørensen, som er idrætskonsulent hos DGI. Han fortæller, at man har lavet et lignende projekt i Jylland, og det viste, at når man samler et lokalsamfund og opmuntrer til at hjælpes ad med at opnå et godt resultat, så har det en rigtig god effekt.

– Det handler jo i bund og grund om, at vi gerne vil have folk ud og motionere, uden at det er så strømlinet. Det handler om fællesskab og samvær, og jo flere der er med, jo bedre klarer lokalområdet sig, fortæller han.

Derfor er det en flyvende start, der er ingen tidtagning, og det er op til folk selv at holde styr på, hvor mange runder de tager, hvis det er vigtigt for dem. I sidste ende bliver dysten afgjort af, hvor mange brikker der er indsamlet i fælleskassen. De bliver så divideret med, hvor mange borgere, der har folkeregisteradresse i det område.

– Det betyder også, at alle lokalområder har en chance for at vinde uanset deres størrelse, og så kan man alligevel se, at brikken gør en forskel, for det betyder, at folk konkurrerer lidt og lige tager en tur til, fortæller Flemming Sørensen.

Der er dog ikke mere konkurrence, end at Irene Dunker fra Klemensker er dukket op for at støtte op om arrangementet. I morgen foregår det samme arrangement nemlig i Klemensker, ligesom det tirsdag foregik i Nyker, og fredag holder de dysten i Rø.

Det er selvfølgelig uheldigt, hvis Aarsballe vinder med en enkelt brik over Klemensker, men Irene Dunker er ikke så nervøs – det er sammenholdet, der tæller, smiler hun.

 

Der var sammenhold og fællesskab på menuen, mens solen gik ned bag træerne. Foto: Sarah Thun Kristensen

 

Vi melder os ud

I kaffestuen går snakken på, hvordan man mon får fingrene i den rejse til Mallorca, der med et glimt i øjet siges at være hovedpræmien.

Om det er en rejse for samtlige af borgerforeningens medlemmer melder historien ikke noget om, og en hurtig søgning på en smartphone kan også snart afsløre, at præmiesummen ligger på 3.000 kroner til borgerforeningen. De penge er der ikke lagt sejrssikre planer for endnu. De skal lige vindes først.

– Ja, det bliver jo nok Nyker, der vinder, for de er så mange, bliver der gættet, inden endnu en tår kaffe indtages.

Rygtet går da også, at de var mere end 75, der dukkede op, da dysten blev afholdt i Nyker dagen forinden, og selvom der fortsat dukker flere op og tager del i dysten onsdag aften, så skal størstedelen af borgerne i Aarsballe af huse, hvis de skal hamle op med det.

– Men vi skulle alle have meldt os ud af borgerforeningen, så skulle det ikke divideres med så mange, er der nu én, der foreslår. En anden mener dog ganske sikkert at have noteret sig, at det er alle, der har folkeregisteradresse i Aarsballe, der skal divideres med. Da det umiddelbart er et lidt større offer at skulle flytte end at melde sig ud af borgerforeningen, bliver der ro på forsamlingen en tid.

En enkelt mumler, at hvis det er sådan, det hænger sammen, så skulle man næsten tage en tur til, men det bliver dog ved tanken.

 

Helle og Aksel tog turen på cykel, og der var fart på, selvom turen er både op og ned ad bakke. Foto: Sarah Thun Kristensen

 

Motion uden sport

Foran indgangen til medborgerhuset, som agerer både start og mål, står en soundbox og giver lidt stemning, mens folk drypvis kommer ind, smider en brik i kassen og påbegynder en ny gåtur.

Efterhånden som aftenen skrider frem, er der dog flere deltagere til kaffeslabberads, end der er ude på ruterne.

En flok løsriver sig fra kaffestuen, tager hinanden under armen og snupper en tur til i aftenskumringen, mens andre begynder at søge hjemad og endnu andre først lige er dukket op og går eller cykler deres tur.

Der er højt humør blandt både udøvende og pauserende, mens mængden af brikker i kassen vokser.

Flemming Sørensen er begejstret for at se, at folk bliver grebet af arrangementet, og han kalder det for en måde at afsportificere motionsarrangementet – altså lave motion, men uden at det som sådan er sport.

Han sammenligner det med Royal Run, hvor man fandt på at lave en rute, der kun var en mil lang.

– I DGI rullede man jo rundt på gulvet af grin, da man foreslog den længde af rute, men vi har altså 30.000 tilmeldte til Royal Run i år, og det er i høj grad den mil, der trækker folk til. Så nu er der ikke nogen, der griner mere.

Han mener, at netop fordi ruten har en overskuelig længde, så kan de fleste lade sig lokke til at tage en enkelt tur for at udfylde deres rolle.

– Her er der ikke nogen, der er for langsomme, for man kæmper for at vise, at man har et aktivt lokalsamfund, forklarer han.

– Det handler ikke om uret, pulsen eller tiden – brikken betyder, at vi gør det sammen, og så er der også kaffe og kage.

 

Frits fik løbet en del ture på de to timer. Ruten var lagt et sted, hvor han ofte løber ture, så det kunne ikke have passet bedre. Foto: Sarah Thun Kristensen

 

 

 

Fakta

Lokaldysten er i gang i 4-kløver-klyngen, som består af Aarsballe, Klemensker, Nyker og Rø.

De fire lokalsamfund dyster i løbet af uge 19 mod hinanden.

På hver sin aften mødes borgerne og går, løber og cykler runder i to timer.

Hver runde giver en brik til fælleskassen.

Når alle fire lokalsamfund har afviklet deres dyst tælles brikkerne og der divideres med antallet af registrerede indbyggere i området. Her benyttes de nyeste tal fra Dansk Statistik.

Det lokalsamfund, der har gennemført flest runder per indbygger vinder en præmie på 3000 kroner til borgerforeningen.

Lokaldysten fejres i fællesskab med præmieoverrækkelse på Klemensker Kro tirsdag den 16. maj.

Dysten er en del af DGI's vision Bevæg dig for Livet.